Način pripreme
Za meru koristim čašu sa zapreminom od 250 ml. Koristila sam parenu pšenicu.
Pšenicu sam oprala i zalila 1 litrom vode i ostavila sam da odstoji preko noći. Ujutru sam prosula vodu i sipala sam 2 i ½ l nove. Stavila sam je da provri, nakon čega sam smanjila tempraturu ringle na 4 od 6 na mom šporetu i uz blago otklopljeni poklopac kuvala samje otprikike sat vremena ili dok se u potpunosti nije skuvala.
Važno je da u šerpi ostane tečnosti. U skuvanu pšenicu sam dodala suvo grožđe, orahe, vanilu i javorov sirup.
Ostavila sam da ponovo provri tako što sam za to vreme u maloj posudici istopila skrob sa 4 supene kašike vode.
Ovu smesu sam dodala u ključalu pšenicu i ostavila sam da provri neprestano mešajući.
Čim je počelo da se zgušnjava, isključila sam ringlu i sipala sam omiljenu ašure pšenicu u 10 čaša.
Ostavila sam je da se ohladi i servirala. Imajte u vidu da kada se ohladi pšenica ašure se dodatno zgušnjava.
Neka vam je slatko sa savršenom Ašure pšenicom!
Pšenica koju sam koristila je bila mnogo čista, ali ukoliko vaša nije prvo je očistite.
Ukoliko je nakon kuvanja pšenice tečnosti u šerpi veoma mala, dodajte još malo vruće vode kako bi imao u čemu da se zgusti skrob.
Po želji možete da dodate kašičicu ružine vodice, kao što i je po originalnom receptu, ali u kući njena aroma se ne voli i zbog toga sam se malo više okrenula vanili.
Možete da dodate i više orašastih plodova i suvog grožđa. Ja se trudim da ne preterujem sa njima, zato što ih momci blago sumnjivo gledaju.
Možete da pripremite i pola doze ukusne pšenice Ašure ukoliko je pravite po prvi put.