Ašure kao kupovno

GeorgiGeorgi
Početnik
654
Ašure kao kupovno
Fotografije: Elena Mateva
2 / 3
04/08/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
12
"Ašure, kakav ste uvek želeli da spremite kod kuće"

Potrebni sastojci

  • pšenica - 150 g
  • voda - 2, 25 litara
  • skrob - 1 pakovanje, pšeničan
  • šećer - 300 g (1 šolja)
  • vanila - 2 komada
  • suvo grožđe - 100 g
  • orasi - 100 g (istucani ili samleveni)
  • so - 1 prstohvat
  • sladoled - 1 kašika, od vanile
  • aronija - 1 kašika, sirup
* merne jedinice

Način pripreme

Očišćena i oprana pšenica se kuva u 1250 ml vode, dok ne provri i kuva se 40 minuta. Dodaje se so pre nego što se skloni s vatre.

Posuda sa žitom se stavlja na toplo mesto - postoje 2 varijante.

1. Stavlja se u mikrotalasnu na tri sata dok zrna potpuno ne nabubre.

2. Uvija se sa vunenim odelom na tri sata dok potpuno ne nabubre zrna.

Suvo grožđe se natopi unapred i 250 ml hladne vode i ostavlja se da nabubri 3 sata, dok se skuva žito, voda se ne baca, ni od suvog grožđa ni od žita, već se posle dodaje u celu smesu.

Kada je već nabuberlo žito, stavljamo 500 ml vode da provri i počinjemo da dodajemo šećer malo po malo uz mešanje provrele vode, posle dodajemo skrob koji smo prethodno umutili u 25 ml vode i nastavljamo da mešamo postepeno dodajući žito, ne cedeći ga, posle dodajemo suvo grožđe ne cedeći ga i nastavljamo da mešamo dok smesa ne počne da se zgunjava jer se lepi za dno.

Pre nego što sklonimo s vatre stavljamo vanilu i mešamo još malo.

Raspoređujemo po posudicama, koje smo pre toga nakvasili hladnom vodom.

Nakon što smo sipali ašure u posudice po želji možemo da isečemo malo oraha na krupne parčiće i da ih stavimo u ašure, a drugi deo oraha (mleveni ili istucani) stavimo odozgo kao dekoraciju, nakon što sačekamo da se ohladi desetak minuta, po jednu kašičicu.

Ostavljamo ašure da se ohladi potpuno i stavljamo posudice u frižider, da se finalno ohlade. Servira se, nakon što se potpuno ohladi, sa sirupom od aronije i sladoledom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: