Posne punjene tikvice sa pirinčem

11/08/2019
"Tikvice, omiljene malim i velikim u odličnoj posnoj varijanti, odgovarajuće i za vegane "
Priprema40 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno80 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano63
  • Pregledi tokom meseca63
  • Pregledi tokom sedmice48
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • tikvice - 2 srednje veličine
  • luk - 1 mala glavica
  • mirođija - 3 struka
  • origano - suv
  • pirinač - 4 supene kašike, biseran
  • bujon - 1/2 kockice, od povrća
  • voda - 2 šolja, za pirinač
  • kurkuma - 1 ravna kašičica
  • šargarepa - 2 supene kašike, kockice
  • paradajz - 1/2 komada
  • so
  • biber
  • ulje - 2 - 3 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Oprane tikvice isečemo na panjiće debljine 3-4 cm i malom kašikom izvadimo unutrašnjost, dno ostaje celo.

U malom tiganju ugrevamo ulje i pržimo sitno iseckan luk, šargarepu, isečenu na kockice dok ne omekša.

Sipamo 4 supene kašike bisernog pirinča, promešamo da postane staklast i dodajemo sitno iseckan paradajz.

Sipamo čašu vode i začinimo kurkumom, biberom, mrvljenim bujonom i promešamo dok pirinač ne nabubri.

Dodajemo drugu čašu vode i lagano kuvamo dok voda skoro potpuno ne ispari. Poređamo tikvice u pleh prečnika 24 cm.

Kašikom ih punimo do vrha, preostali pirinač sipamo u pleh i sipamo još 200 ml vode, malo soli i 1 supenu kašiku ulja.

Pleh uvijamo foliijom i pečemo 30 minuta ispod folije. Vadimo i skidamo foliju. Kašikom prelivamo svaku punjenu tikvicu sa malo sosa i vraćamo u rernu na još 10 minuta da se zapeče.

Vadimo na tanjir i serviramo sa svežim paradajzom.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar