Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Musaka»Musaka od tikvica sa bešamel sosom

Musaka od tikvica sa bešamel sosom

Nina Ivanova IvanovaNina Ivanova Ivanova
Šef kuhinje
5221342k
Musaka od tikvica sa bešamel sosom
Fotografije: Nina Ivanova Ivanova
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
4
"I za raskoš dodajte malo bešamel sosa - dobija se sjajan ukus"

Potrebni sastojci

  • mleveno meso - 400 g, mešano teleće i svinjsko
  • tikvice - 3 komada, srednje veličine
  • luk - 1 glavica
  • paradajz - 1 komad, oljušten i isečen na kocke
  • bujon - 200 ml, od povrća
  • biber - 1/3 kašičice
  • peršun - 1 kašika, isečen
  • kačkavalj - 50 g
  • maslinovo ulje
  • so
  • za bešamel
  • brašno - 2 kašike
  • mleko - 250 ml
  • maslac - 50 g
  • muskatni oraščić - prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Operite povrće. Isecite luk na sitno, a paradajz oljuštite i isecite na kocke.

Pomoću ljuštilice za povrće ili rendea narendajte jednu (ili i deo druge) tikvicu na veoma tanke trake, a druge dve tikvice isecite na kocke.

Izmerite posudu u kojoj ćete peći musaku, da vidite da li će vam tanko isečene trake biti dovoljne za poklopac. Posolite trake i ostavite ih sa strane.

Zagrejte maslinovo ulje u tiganju na umerenoj temperaturi na ringli. Zapržite luk oko 2 minuta i dodajte mleveno meso. Pržite oko 10 minuta, dok ne promeni svoju boju, pri čemu pomoću špatule usitnjavate na sitne parčiće.

Dodajte kocke isečenih tikvica i paradajza. Začinite isečenim peršunom, biberom i solju. Sipajte bujon i ostavite jelo da se krčka, dok ne ostane samo na masnoći ili oko 15 minuta.

U međuvremenu spremite bešamel, tako što na umerenoj temperaturi ringle zagrejete maslac. Sipajte brašno i zapržite ga dok ne postane zlatasto. Počnite u tankom mlazu da sipate sveže mleko, dok mešate žičanom mutilicom neprestano, da se ne stvore grudvice.

Nakon oko 5 minuta, kad se sos zgusne, dodajte muskatni oraščić i sklonite sa ringle.

U odgovarajuću posudu za pečenje sipajte smesu sa tikvicama i mlevenim mesom. Sipajte i sos bešamel i dobro promešajte, da se pomešaju. Odozgo poređajte trake tikvice, blago ih preklapajući. Na kraju pospite narendanim kačkavaljem.

Zapecite musaku sa tikvicama u rerni zagrejanoj na 190 stepeni oko 20 minuta.

Recept za musaku od tikvica sa bešamel sosom je adaptiran sa buonafurcettaivana.blogspot.com

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: