Način pripreme
Dobro operite krompir, stavite u šerpu sa hladnom posoljenom vodom (na 1 litar vode - 1 supena kašika soli). Stavite ih na umerenu vatru i kuvajte dok krompir ne omekša (ne treba da se raspukne prilikom kuvanja).
Nakon što se krompir skuva, prospite vodu i sipajte hladnu (tako se prekida proces kuvanja). Prospite i hladnu vodu da ostane suv.
Oljuštite krompir, isecite na komade i štapnim mikserom izgnječite. Ako nemate štapni mikser, izrendajte ih.
Izrendajte luk i peršun sitno i dodajte u krompir.
Dodajte biber po ukusu, mrvljeni ili krupnije izrendan sir i jaja. Zamesite smesu kao mlevneo meso dok ne postane homogena. Od smese oblikujte ćuftice jednake veličine i poređajte ih u pleh.
U dve široke posude stavite u jednu prezle, a u drugoj dobro umutite jaja. U tiganj sipajte ulje toliko da kada stavite ćufte budu pokrivene uljem.
Ugrejte ulje i smanjite vatru da bude umerena, uvaljajte jednu po jednu ćufticu od krompira, prvo u prezle sa obe strane, a posle u umućena jaja. Stavite ih u ugrejano ulje i pržite dok ne dobiju zlatnobraon boju. Gotove ćuftice poređajte na ubrus da se ocedi višak masti.
Važno: Nikada ne ljuštite (čak i ne secite) krompir pre kuvanja. Stavite ih dobro oprane sa korom u šerpu hladne, posoljene vode. Zato što oljušten krompir upija vodu prilikom kuvanja i vaša smesa će postati retka i rizikujete da se ćuftice od krompira prilikom prženja raspadnu.