Prelivena pita od limuna (Λεμονόπιτα σιροπιαστή)

20/08/2019
"I kada vam život servira limunove, vadite kore za pitu i pripremite ovu - nećete pogrešiti "
Priprema40 min.
Kuvanje35 min.
Ukupno75 min.
Porcije12
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano502
  • Pregledi tokom meseca34
  • Pregledi tokom sedmice27
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 400 g
  • ulje - 200 ml
  • šećer - 250 g
  • jaja - 4 komada
  • vanila - 2 kesica
  • kora od limuna - od 2 limuna, izrendana
  • kiselo mleko - 300 g
  • prašak za pecivo - 20 g
  • sirup
  • voda - 420 ml
  • šećer - 460 g
  • kora od limuna - 0, 5 komada
  • sok od limuna - 60 ml
  • cimet - 1 štapić
* merne jedinice

Način pripreme

Da biste pripremili pitu od limuna, potrebno je da osušite kore. Iskidajte listove jedan po jedan na komade i stavite u pleh.

Stavite pleh u prethodno ugrejanu rernu na 100 stepeni sa ventilatorom i sušite oko 30 minuta, periodično okrećite pažljivo.

Izvadite osušene listove iz rerne i ostavite da se ohlade.

Pripremite sirup, pomešajte sve sastojke i nakon što provri kuvajte 2 minuta, skinite sirup sa vatre i ostavite da se ohladi potpuno.

U posudi pomešajte ulje i šećer, promešajte. Dodajte jedno po jedno jaje uz neprestano mešanje. Dodajte vanilu, sitno izrenane korice limuna i kiselo mleko, promešajte.

Dodajte prašak za pecivo i počnite da dodajete ohlađene komade kora, potapajte ih i pritiskajte spatulom da potonu u smeus. Kad završite sa korama i uverite se da su dobro pokvašene od smese ostavite da se natope dobro, oko 20-30 minuta u njoj.

Sipajte natopljenu smesu u pravougaoni pleh i poravnajte, stavite pleh sa slatkom pitom u prethodno ugrejanu rernu na 180 stepeni i pecite oko 30-35 minuta dok ne dobije zlatnobraon boju.

Izvadite pleh i prelijte toplu slatku pitu od limuna hladnim sirupom, ostavite da se natopi i potpuno ohladi.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar