Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Lazanja»Domaća lazanja Bolonjeze

Domaća lazanja Bolonjeze

WackyWacky
Početnik
42
Domaća lazanja Bolonjeze3 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
70 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
8
"Lazanja ide uz crveno vino i prijatno društvo i ova ne pravi izuzetak"

Potrebni sastojci

  • kore za lazanju - 1 paket ili za pitu
  • kačkavalj - za posipanje
  • za sos bolinjeze
  • mleveno meso - 500 g
  • kumin
  • so
  • biber
  • paradajz - 1 konzerva, na kockice
  • paradajz pire - 1 supena kašika
  • luk - 1 glavica srednje veličine
  • crveno vino - 2 - 3 supene kašike
  • ulje
  • biber
  • so
  • čubar
  • lovorov list
  • voda - 50 - 60 ml
  • za sos bešamel
  • sveže mleko - 500 ml
  • maslac - 1 - 2 supene kašike
  • brašno - 2 - 3 supene kašike
  • so
  • biber
* merne jedinice

Način pripreme

Za sos bolonjeze prvo začinimo mleveno meso sa kuminiom, solju, biberom, ako ste kupili začinjeno mleveno meso.

Nakon toga propržimo mleveno meso i dodajemo iseckani luk - dinstamo nekoliko minuta i dodajemo paradajz. Nakon 5 minuda dodajemo začine, paradajz pire i vodu. Ostavljamo da se zgusne 10 minuta i skidamo sa vatre, poklopimo i ostavljamo sa strane.

Za bešamel sos rastapamo maslac i dodajemo brašno uz neprestano mešanje - da dobijemo kašu, odmah dodajemo mleko i mešamo neprestano dok se ne zgusne. Skidamo sa vatre i začinimo solju i biberom.

Došli smo do glavnog dela. Odaberemo odgovarajuću pleh tako da kore pokrivaju ivice.

Stavljamo 3 kore odozdo da bude stabilno i da se ne raspada. Preko prvih kora stavljamo bolonjez, nakon toga bešamel i kačkavalj i 1-2 kore. Stavljamo po malo bešamela zato što će nam trebati za kraj.

Ponavljamo tako do predposlednje kore, onda stavljamo samo sos bolonjeze i stavljamo poslednje kore (preporučujemo da budu 2) i sipamo sav bešamel, izrendamo više kačkavalja i stavljamo u prethodno ugrejanu rernu na 200 stepeni odozgo i odozgo na 30 minuta. Na kraju uključujemo gril na 10 minuta da se kačkavalj zapeče.

Lazanja ide uz crveno vino i prijatno društvo!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: