Gaspačo na španski način

22/10/2019
"Savršen gaspačo, pripremljen jednostavno i u vašoj kuhinji po ovom proverenom receptu "
Priprema15 min.
Ukupno15 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Korisnici, koji su pripremili ovaj recept: 1
  • Ukupno pregledano27
  • Pregledi tokom meseca3
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5
  • Skuvano1

Potrebni sastojci

  • paradajz - 1 kg
  • krastavci - 1 komad
  • paprike - 1 komad, zelena
  • beli luk - 2 čena
  • sirće - 4 supene kašike ili po ukusu
  • maslinovo ulje - 100 ml + za posipanje
  • krutoni - 1 šaka ili po ukusu
  • led
  • so - 1 supena kašika ili po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Odvojite po jedno malo parče od svakog povrća. Oljuštite paradajz i isecite na komade. Da bi napravili gaspačo, španci najčešće koriste sortu Pera - u obliku kruške, mesnati i veoma aromatičan paradajz. Važno je i da bude mnogo zreo.

2. Oljuštite i isecite krastavac, očistite papriku, beli luk i takođe izmrvite na komade.

3. Stavite svo povrće u blender sa solju, sirćetom, oko 100 ml vode i maslinovog ulja. Uključite da se samelju na fini pire i ako nije toliko fin, procedite kroz cediljku.

4. Začinite sa još sirćeta i soli ako je potrebno i ostavite u frižideru da se dobro ohladi.

5. Pre serviranja pripremite takozvane tropesone za pravi španski gaspačo. To su male kockice svakog povrće, od kojeg ste napravili letnju hladnu supu. Isecite male odvojene komade povrća na kockice i začinite solju, sirćetom i maslinovim uljem.

6. Sipajte hladan španski gaspačo u posude i u svaku stavite po 3-4 kockice leda (ne mnogo velike).

Pospite maslinovim uljem i servirajte zajedno sa posudom tropesona i drugom sa krutonima.

Prijatno!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar