Način pripreme
1. Odvojite po jedno malo parče od svakog povrća. Oljuštite paradajz i isecite na komade. Da bi napravili gaspačo, španci najčešće koriste sortu Pera - u obliku kruške, mesnati i veoma aromatičan paradajz. Važno je i da bude mnogo zreo.
2. Oljuštite i isecite krastavac, očistite papriku, beli luk i takođe izmrvite na komade.
3. Stavite svo povrće u blender sa solju, sirćetom, oko 100 ml vode i maslinovog ulja. Uključite da se samelju na fini pire i ako nije toliko fin, procedite kroz cediljku.
4. Začinite sa još sirćeta i soli ako je potrebno i ostavite u frižideru da se dobro ohladi.
5. Pre serviranja pripremite takozvane tropesone za pravi španski gaspačo. To su male kockice svakog povrće, od kojeg ste napravili letnju hladnu supu. Isecite male odvojene komade povrća na kockice i začinite solju, sirćetom i maslinovim uljem.
6. Sipajte hladan španski gaspačo u posude i u svaku stavite po 3-4 kockice leda (ne mnogo velike).
Pospite maslinovim uljem i servirajte zajedno sa posudom tropesona i drugom sa krutonima.
Prijatno!