Način pripreme
U blago ugrejano mleko rastvorite kvasac sa šećerom i malo brašna.
Ostavite da se kvasac aktivira, a za to vreme prosejte 300 g brašna i u njega stavite so, umućeno jaje i istopljeni maslac.
Nakon toga dodajte u brašno aktivirani kvasac i promešajte varjačom ili kašikom.
Postepeno dodajte još brašna i kada bude dovoljno gusto za mešenje, prebacite testo na površinu za mešenje i mesite dok ne dobijete mekano, glatko testo koje se ne lepi.
Kada je testo gotovo, podelite testo na 8 jednakih loptica i poređajte ih u nauljanu posudu, prekrijte ih nauljenom folijom i krpom i ostavite ih da rastu oko sat vremena.
Nakon tog vremena, svaku lopticu razvucite u elipsu (ne previše tanku), u sredini napravite četiri razreza po dužini, ali ne do kraja.
Rastojanje između zareza treba da bude oko jednog prsta. Krenite sa uvijanjem sa jednog kraja po dijagonali i na taj način napravite baget.
Poređajte gotove bagete u pleh obložen papirom za pečenje i ostavite ih da narastu oko 30 minuta. Za to vreme ugrejte rernu na oko 200 stepeni.
Premažite bagete sa malo svežeg mleka i maslaca, pa ih pospite susamom po želji. Pecite do lagane zlatne boje, a kada ih izvadite iz rerne, ohladite ih na rešetci.