Ćuftice od seckanog svinjskog mesa

Mariola PantelicMariola PantelicDžedaj77613
04/11/2019
"Meraklijske ćuftice za sliku i priliku - da se konzumiraju sa zadovoljstvom i obavezno uz hladno pivo "
Priprema30 min.
Kuvanje15 min.
Ukupno45 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano47
  • Pregledi tokom meseca45
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • svinjsko meso - 750 g (plećka, grudi, vrat)
  • slanina - 250 g, sveža
  • so - 25 g
  • biber - 5 - 10 g
  • kumin - 5 - 10 g
  • voda - 100 - 200 ml, ledena
  • prezle - 1 kašika
  • luk - 1 glavica, narendana na sitno rende
* merne jedinice

Način pripreme

Svinjsko meso se isceka satarom na veoma fino, ako nemate vremena možete da ga sameljete u mašini za meso na krupnije.

Važno je da je meso sveže i masnije, pri čemo je dobro da se dobro ocedi pre seckanja, ako je sasvim sveže.

U zavisnosti od masnoće mesa dodaje se i dodatno slanina, koja takođe treba da je veoma sitno iseckana ili samlevena.

Dodaju se začni u iseckanu svinjetinu - so, sveže mleveni biber i kumin, prezle i mleveno meso se mesi intenzivno 15-20 minuta mnogo dobro (dok ne pobeli), pri čemu se postepeno dodaje ledena voda.

Mleveno meso se prebacuje u odgovarajuću posudu, pokriva se streč folijom i stavlja se u frižider na 24 sata, pri čemu je dobro da se za to vreme premesi bar još dva ili tri puta.

Sitno narendan crni luk se dodaje jedan sat pre termičke obrade, kada se još jednom zamesi mleveno meso sa njim i ostavlja se da odstoji na sobnoj temperaturi.

Blago namašćenim rukama se oforme ćuftice jednake veličine i isprže se (sa malo slanine) sa obe strane u tiganju sa nelepljivim dnom ili na dobro zagrejanom roštilju.

Serviraju se sa garnirungom po izboru ili sa svežom sezonskom salatom.

Prijatno!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar