Pečene paprike i patlidžan sa paradajz sosom

05/11/2019
"Znate da je sve ukusnije ukoliko se posluži sa paradajz sosom "
Priprema20 min.
Kuvanje70 min.
Ukupno90 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano32
  • Pregledi tokom meseca28
  • Pregledi tokom sedmice2
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • paradajz - 700 g, uzreo
  • patlidžan - 3 komada, većih
  • tikvice - 1 komad
  • zelene paprike - 10 - 12 komada
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 2 čena
  • peršun - 3 - 4 stručka
  • biber - 1 kašičica ili po ukusu
  • so - po ukusu
  • ulje - 60 ml
* merne jedinice

Način pripreme

1. Iseckajte luk i zapržite ga u ulju zajedno sa jednim čenom belog luka. Dodajte jednu zelenu papriku, iseckanu na komade, tikvicu i malo patlidžana - oguljenog i usitnjenog. Posolite i ostavite da se dinsta dok ne omekne.

2. Paradajz ogulite i isecite na kockice. Stavite ga u ostalo povrće, začinite biberom, sitno iseckanim peršunom i ostavite sos da se kuva na tihoj vatri oko 40 minuta.

3. Za to vreme pecite ostalo povrće.

Paprike operite i poređajte u tepsiji. Pospite suncokretovim ili maslinovim uljem i soli.

U drugu tepsiju stavite patlidžan, isečen po dijagonali na relativno tanke komade. I njih pospite uljem i soli i stavite da se peku na 200 stepeni. Nadgledajte ih, jer zbog različitig pozicija tepsije negde pečenje može biti neravnomerno zbog temperature. Zato postoji jednostavno rešenje - često okrećite povrće ili makar dva puta okrenite tepsiju.

Takođe, treba da imate u vidu da paprikama bude potrebno više vremena da bi bile gotove, ali i to zavisi od sorte i njihove debljine. Zato - neophodno je nadgledanje, ako postoji odgovarajuću boja - vadite ih.

4. Kada je sos gotov, možete da ga pasirate po želji. Dodajte drugi čen belog luka - usitnjen i promešajte.

Sipajte ga, raspoređujući po centru široke površine i sa strane poređajte pečene paprike i patlidžan.

Poželji može da se posluži i usitnjen beli luk sa sirćem za mešanje sa pečenim povrćem.

Prijatno.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar