Način pripreme
1. Pripremite veliku posudu za kuvanje na pari. Ugrejte na tihoj vatri.
2. Razbijte jaja u odgovarajuću posudu, metalna se preporučuje. Sipajte šećer i stavite na paru. Temperatura ne treba da prelazi 37 stepeni.
3. Mutite mikserom dok ne dobijete gustu belu penu, nakon toga skinite posudu sa vodom i nastavite da mutite još 5 minuta. Cilj je da dobijete gustu, čvrstu penu koja neće pasti prilikom malog dodira.
4. Prosejte u delovima u penu brašno sa praškom za pecivo (prisustvo praška za pecivo u receptu nije obavezno, pošto će kolač inače biti meka. Pravila sam ga i sa i bez, i skoro pa nema razlike.
5. Stavite seme maka i malo promešajte. Meni se dopada da nije mnogo ravnomerno raspoređeno, da ima tu i tamo i da se vidi koncentracija zrna.
6. SIpajte u kockasti pleh - 22/22 cm ili drugi kalup približne veličine. Protresite lagano da se poravna i stavite u ugrejanu rernu na 180 stepeni 15 minuta. Kad bude gotovo ostavite da se ohladi.
7. Pripremite sirup tako što kuvate vodu sa šećerom 10 minuta. Skinite sa vatre i sipajte slatko desertno vino. Ostavite tako 10 minuta.
8. Isecite koh na kockice i prelijte sirupom. Sačekajte 15 minuta da se natopi i nakon toga možete servirati, može biti i mlak, a možete kombinovati i sa kuglom sladoleda od pavlake.
Ako servirate koh sa makom hladan, ukrasite ga šlagom.
Rakošno!