bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi Deserti»Ekleri»Mini ekleri sa kremom od vanile

Mini ekleri sa kremom od vanile

Mini ekleri sa kremom od vanile
Fotografije: K.Georgieva
1 / 5
08/11/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema25 min.
Kuvanje50 min.
Ukupno75 min.
Porcije6
"Mini ekleri za sve koji se uopšte ne brinu da pokažu da mogu da pojedu celu porciju"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 šolja
  • voda - 1 šolja
  • ulje - 1/2 šolje
  • so - 1/2 kašičice
  • vanila - 1 ampula
  • jaja - 4 komada
  • krem
  • sveže mleko - 1 l
  • šećer - 1 šolja
  • brašno - 3/4 šolje
  • vanila - 2 komada
  • jaja - 4 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Voda, ulje, so i vanila se stavljaju u šerpu na ringlu. Čim smesa provri, odjednom se dodaje brašno i brzo se meša drvenom kašikom, dok se ne obrazuje lopta testa.

Gotovo testo se skida sa ringle, prebacuje se u zdelu i ostavlja se da se ohladi pre nego što se dodaju jaja, ali treba da bude još uvek toplo.

Jaja se dodaju jedno po jedno u skuvano testo, tako što se nakon svakog dodatog jajesta lepo promeša, dok se jaje ne sjedini i smesa ne postane homogena. Nastavlja se s dodavanjem jaja, dok testo ne postane glatko i sjajna, ne tvrdo, niti da se raspada.

Uz pomoć kašike ili šprica na tepsiju, obloženu papirom za pečenje, se oblikuju mali okrugli ekleri, mokrim prstom se zagladi vrh.

Peku se u prethodno zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni /zavisi od rerne/ oko 30-35 min. dok ne dobiju zlatkastu boju. Ostave se 10 minуta nakon pečenja unutra u rerni, kako ne bi splasnuli.

Čim se ohlade pune se kremom od vanile, koji se priprema na sledeći način: 700 ml mleka se stavlja u šerpu na ringlu da provri. Ostatak, 300 ml mleka, jaja, šećer, vanila i brašno se umute. Doda se ključalo mleko, ringla se smanjuje na srednju temperaturu /kod mene od 5 do 10 stepena/ i kuva se dok ne postane gusto. Skida se sa ringle, po želji može da se doda kravlji maslac /1-2 supene kašike/.

Gotovi ekleri se pune kremom uz pomoć šrica i slažu se na poslužavnik. Mogu da se preliju istopljenom čokoladom, pomešanom sa maslacem /na 100 g čokolade oko 20 g maslaca/.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: