Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi deserti»Ekleri»Mini ekleri sa kremom od vanile

Mini ekleri sa kremom od vanile

K.GeorgievaK.Georgieva
Šegrt
3110294
Mini ekleri sa kremom od vanile
Fotografije: K.Georgieva
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
6
"Mini ekleri za sve koji se uopšte ne brinu da pokažu da mogu da pojedu celu porciju"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 šolja
  • voda - 1 šolja
  • ulje - 1/2 šolje
  • so - 1/2 kašičice
  • vanila - 1 ampula
  • jaja - 4 komada
  • krem
  • sveže mleko - 1 l
  • šećer - 1 šolja
  • brašno - 3/4 šolje
  • vanila - 2 komada
  • jaja - 4 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Voda, ulje, so i vanila se stavljaju u šerpu na ringlu. Čim smesa provri, odjednom se dodaje brašno i brzo se meša drvenom kašikom, dok se ne obrazuje lopta testa.

Gotovo testo se skida sa ringle, prebacuje se u zdelu i ostavlja se da se ohladi pre nego što se dodaju jaja, ali treba da bude još uvek toplo.

Jaja se dodaju jedno po jedno u skuvano testo, tako što se nakon svakog dodatog jajesta lepo promeša, dok se jaje ne sjedini i smesa ne postane homogena. Nastavlja se s dodavanjem jaja, dok testo ne postane glatko i sjajna, ne tvrdo, niti da se raspada.

Uz pomoć kašike ili šprica na tepsiju, obloženu papirom za pečenje, se oblikuju mali okrugli ekleri, mokrim prstom se zagladi vrh.

Peku se u prethodno zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni /zavisi od rerne/ oko 30-35 min. dok ne dobiju zlatkastu boju. Ostave se 10 minуta nakon pečenja unutra u rerni, kako ne bi splasnuli.

Čim se ohlade pune se kremom od vanile, koji se priprema na sledeći način: 700 ml mleka se stavlja u šerpu na ringlu da provri. Ostatak, 300 ml mleka, jaja, šećer, vanila i brašno se umute. Doda se ključalo mleko, ringla se smanjuje na srednju temperaturu /kod mene od 5 do 10 stepena/ i kuva se dok ne postane gusto. Skida se sa ringle, po želji može da se doda kravlji maslac /1-2 supene kašike/.

Gotovi ekleri se pune kremom uz pomoć šrica i slažu se na poslužavnik. Mogu da se preliju istopljenom čokoladom, pomešanom sa maslacem /na 100 g čokolade oko 20 g maslaca/.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Top recepti