Način pripreme
Voda, ulje, so i vanila se stavljaju u šerpu na ringlu. Čim smesa provri, odjednom se dodaje brašno i brzo se meša drvenom kašikom, dok se ne obrazuje lopta testa.
Gotovo testo se skida sa ringle, prebacuje se u zdelu i ostavlja se da se ohladi pre nego što se dodaju jaja, ali treba da bude još uvek toplo.
Jaja se dodaju jedno po jedno u skuvano testo, tako što se nakon svakog dodatog jajesta lepo promeša, dok se jaje ne sjedini i smesa ne postane homogena. Nastavlja se s dodavanjem jaja, dok testo ne postane glatko i sjajna, ne tvrdo, niti da se raspada.
Uz pomoć kašike ili šprica na tepsiju, obloženu papirom za pečenje, se oblikuju mali okrugli ekleri, mokrim prstom se zagladi vrh.
Peku se u prethodno zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni /zavisi od rerne/ oko 30-35 min. dok ne dobiju zlatkastu boju. Ostave se 10 minуta nakon pečenja unutra u rerni, kako ne bi splasnuli.
Čim se ohlade pune se kremom od vanile, koji se priprema na sledeći način: 700 ml mleka se stavlja u šerpu na ringlu da provri. Ostatak, 300 ml mleka, jaja, šećer, vanila i brašno se umute. Doda se ključalo mleko, ringla se smanjuje na srednju temperaturu /kod mene od 5 do 10 stepena/ i kuva se dok ne postane gusto. Skida se sa ringle, po želji može da se doda kravlji maslac /1-2 supene kašike/.
Gotovi ekleri se pune kremom uz pomoć šrica i slažu se na poslužavnik. Mogu da se preliju istopljenom čokoladom, pomešanom sa maslacem /na 100 g čokolade oko 20 g maslaca/.