Način pripreme
Očišćene morske plodove stavljamo u šerpu sa hladnom vodom. Dodajemo alkohol i zrna bibera.
Nakon što voda provri, lignje kuvamo na umerenoj vatri, oko 20 minuta.
Dodajemo kriške limuna, začinimo vodu solju i termička obrada traje još 10-15 minuta. Vadimo pažljivo lignje i stavljamo ih pod naklonom da se ocedi voda. Treba da budu polukuvane.
Isečemo ih na krugove, debljine približno 1, 5 mm. Poređamo na kuhinjski rolat da se ocedi i poslednja kapljica tečnosti.
Verujte, za vreme pohovanja, ako se ne ocede dobro, masnoća prska na sve strane.
Za to vreme pripremamo smesu za pohovanje. Umutimo belanca na sneg, voda i vino treba da stoje tri dana u frižideru. Treba da se dodaju ledeno hladni.
Za testo prosejemo brašno u odgovarajuću posudu. Dodajemo polako i pažljivo tečne sastojke u brašno i mutimo energično.
Da bismo sačuvali testo hladno, dodajemo samu tempuru neposredno pre prženja predjela.
Potapamo svaku kriišku u smesu za pohovanje, pržimo u masnoći.
Treba da se uverimo da je temperatura masnoće odgovarajuća. Ako nemamo termometar, možemo probati sa kapljicom testa.
Ako kapljica smese za pohovanje ostane na površini i počne da se prži, spremno je za termičku obradu.
Pržimo po malo, zato što će velika količina ohladiti masnoću i one će upiti masnoću.č
Ako se stvore mrvice od testa prilikom prženja, treba da ih izvadimo kako masnoća ne bi imala zagoreo ukus.
Gotove pohovane lignje vadimo hvataljkom i stavljamo na tanjir sa ubrusom.
Jedemo sa hladnim pivom i mnogo soka od limuna.