Način pripreme
Priprema se metalni novčić. Umotava se u foliju. I pupoljci drena su vezani crvenim koncem.
Prosejte obe vrste brašna u šerpu ili duboku posudu. Napravite ububljenje i dodajte so i šećer u sredinu.
Soda bikarbona se stavlja u čašu i u nju se dodaje sirće da se aktivira.
Gazirana voda se lagano zagreva.
U brašno dodajte sodu bikarbonu i ulje. Postepeno dodajte gaziranu vodu, počevši da mesite testo. Odvojite malo brašna. Kada smesa postane gušća od smese za kolače, izvadite je iz posude na pobrašnjenu površinu i ponovo premesite.
Pripremite nauljeni pleh. Malo testa se otkine za ukras. Preostali deo oblikujte u pogaču, stavite novčić i stavite ga u tepsiju.
Ukras se radi po želji, a za Badnje veče tradicionalno se oslikava sunce. Premazati uljem i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 50-60 minuta.
Kada se pogača sa sodom ispeče, premaže se uljem, poprska vodom i kratko umota novinama i krpom.
Hleb za Badnje veče se služi dok je još topao, a najstariji ga lomi i daje svakom, ostavljajući jedan komad za svece. Ko pronađe novčić u komadu posnog hleba sa integralnim brašnom i gaziranom vodom, imaće godinu punu zdravlja.