Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pogača sa Sodom»Posna pogača sa integralnim brašnom i gaziranom vodom

Posna pogača sa integralnim brašnom i gaziranom vodom

Viktoria KonstantinovaViktoria Konstantinova
Šef kuhinje
313841k93
Posna pogača sa integralnim brašnom i gaziranom vodom
Fotografije: Viktoria Konstantinova
1 / 3
12/01/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
10
"Hleb za Badnje veče se služi dok je još topao, a najstariji ga lomi i daje svakom, ostavljajući jedan komad za svece. Ko pronađe novčić u komadu posnog hleba sa integralnim brašnom i gaziranom vodom, imaće godinu punu zdravlja."

Potrebni sastojci

  • integralno brašno - 500 g
  • brašno - 500 g
  • šećer - 3 kašike
  • so - 4 kašičice
  • soda bikarbona - 1 kašika
  • sirće - 6 kašika
  • ulje - 10 kašika
  • gazirana voda - 600 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema se metalni novčić. Umotava se u foliju. I pupoljci drena su vezani crvenim koncem.

Prosejte obe vrste brašna u šerpu ili duboku posudu. Napravite ububljenje i dodajte so i šećer u sredinu.

Soda bikarbona se stavlja u čašu i u nju se dodaje sirće da se aktivira.

Gazirana voda se lagano zagreva.

U brašno dodajte sodu bikarbonu i ulje. Postepeno dodajte gaziranu vodu, počevši da mesite testo. Odvojite malo brašna. Kada smesa postane gušća od smese za kolače, izvadite je iz posude na pobrašnjenu površinu i ponovo premesite.

Pripremite nauljeni pleh. Malo testa se otkine za ukras. Preostali deo oblikujte u pogaču, stavite novčić i stavite ga u tepsiju.

Ukras se radi po želji, a za Badnje veče tradicionalno se oslikava sunce. Premazati uljem i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 50-60 minuta.

Kada se pogača sa sodom ispeče, premaže se uljem, poprska vodom i kratko umota novinama i krpom.

Hleb za Badnje veče se služi dok je još topao, a najstariji ga lomi i daje svakom, ostavljajući jedan komad za svece. Ko pronađe novčić u komadu posnog hleba sa integralnim brašnom i gaziranom vodom, imaće godinu punu zdravlja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: