Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Kiflice»Mekane kiflice Dušica

Mekane kiflice Dušica

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Mekane kiflice Dušica
Fotografije: Maria Simova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
30
"Kiflice koje ti pri samom pogledu razgale dušu, šta fali da ih probaš"

Potrebni sastojci

  • smesa sa kvacem
  • kvasac - 1 kocka (42 g), svež
  • šećer - 1 supena kašika, ravna
  • topla voda - 200 ml
  • brašno - 2 supene kašike
  • belance - 4 komada
  • sveže mleko - 400 ml, toplo
  • so - 1 supena kašika, ravna
  • brašno
  • za premazivanje kora
  • maslac - 150 g
  • žumance - 3 komada
  • brašno - 1 supena kašika
  • za premazivanje kiflica
  • žumance - 1 komad
  • ulje - 1 supena kašika
  • semenke - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi izdrobite kvasac i dodajte šećer i toplu vodu, promešajte da se rostopi i dodajte brašno, promešajte. Prekrijte posudu i ostavite na toplom da se kvasac aktivira (fermentiše).

Posebno prosejte brašno i dodajte so i viljuškom umutite belanca.

Dodajte toplo mleko i gotovu smesu sa kvascem, umesite meko testo. Ostavite testo oko sat vremena da udvostruči svoj obim.

Za to vreme pomešajte omeknut maslac sa žumancima i 1 supenom kašikom brašna, promešajte.

Rasporedite ga na 4 lopte jednake veličine. Svaku loptu razvijte na pravougaone kore i namažite smesom od putera, skupite kore dve po dve i ostavite na 30 minuta da odmore.

Kore zavijte u rolate i isecite ih na male kifle.

Poređajte pužiće i tepsiju, obloženu papirom za pečenje, ostavite ih na 30 minuta da narastu i premažite ih žumancem umućenim s uljem.

Pospite semenkama (po želji) i mekane kiflice Dušica stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni, pecite dok se ne dobije zlatkasto-smeđa boja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: