Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Punjeni krompir»Punjeni krompir sa mlevenim mesom i raskošnim sosom

Punjeni krompir sa mlevenim mesom i raskošnim sosom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Punjeni krompir sa mlevenim mesom i raskošnim sosom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
65 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
2
"Krompir nije manje raskošan od sosa - preporuka za ovo jelo je sa obe ruke"

Potrebni sastojci

  • krompir - 2 komada, veliki, 350 - 60 g svaki
  • mleveno medo - 250 - 300 g, mešano
  • paradajz - 1 komada, zreo
  • luk - 1/2 glavice
  • mocarela - 125 g, sveža
  • bosiljak - 2 prstohvata suv ili 1 supena kašika svežeg, iseckan
  • biber - 2 prstohvata, sveže samleven
  • so - po ukusu
  • maslinovo ulje - 5 - 6 supenih kašika
  • raskošni sos
  • šalot luk - 1 komad
  • pavlaka - 200 g, za kuvanje (sa niskim procentom masti)
  • čedar - 30 g
  • sir - 30 g, parmezan, mančego ili neki sličan
  • so - 1 prstohvat
  • beli biber - 2 prstohvata, mleven
* merne jedinice

Način pripreme

1. Stavite krompir da se kuva dok ne bude polugtov - oko 18-20 minuta ili probušite viljuškom, ako ulazi lako, kuvan je.

2. Za nadev iseckajte luk i propržite 3-4 supene kašike maslinovog ulja. Dodajte paradajz, isečen na kockice, a nakon minut i mleveno meso, so, biber i bosiljak. Mešajte da ne ostanu velike grudvice, kad se izmrvi skinite sa vatre.

3. Prepolovite krompir, nemojte ga ljuštiti. Izvadite pažljivo unutrašnjost, ostavite oko 1/2 cm po ivicama (sa odvojenom unutrašnjosti možete pripremiti krem supu u kombinaciji sa drugim povrćem ili da skuvajte još za pire).

4. Pospite sa malo soli svaki krompir i napunite nadevom. Po ivicama čamaca možete sipati maslinovo ulje.

5. Stavite u namazan pleh i pecite u ugrejanoj rerni na 190 stepeni na donjoj rešetki 15-18 minuta.

6. Izvadite pleh i na svaki punjeni krompir rasporedite parče mocarele. Ponovo pecite dok se ne rastopi sir i dok ne dobije lepu boju.

7. Za brz raskošni sos, sa kojim ćete servirati vaše punjene krompire sa mlevenim mesom propržite luk šalot u malo maslaca na tihoj-umerenoj vatri. Čim omekša, sipajte pavlaku i kad počne da krčka, izrendajte sir.

Promešajte da se rastopi, začinite solju i belim biberom i prelijte svaku porciju punjeih krompira sa raskošnim sosom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: