Način pripreme
Kuvajte sočivo da bude skoro pa gotovo, treba da omekne, ali ipak blago da se hrska. Iscedite vodu, dodajte kašiku ulja, malo soli i promešajte.
Sitno iseckajte luk, a šargarepu i paradjaz izrendajte na fino rende.
Ulje zagrejte na umerenoj vatri i pržite luk 4-5 minuta. Dodajte šargarepu i paradajz sa prstohvatom soli i kuvajte dok tečnost iz paradajza ne ispari i sofrito ne ostane na masti.
Stavite mleveno meso, vino i začine, malo pojačajte vatru. Mešajte dok se ne raspadne, a alkohol ne ispari, i tada stavite sočivo, promešajte sa svim ostalim sastojcima. Možete da sipate i malo vode da smesa ne bi bila suva.
Očistite paprike od semena i drške skinite, operite ih i posolite iznutra. Napunite ih nadevom od mlevenog mesa i sočiva. Rekla sam 1 kg, ali moguće je da će vam biti dovoljno i manje ili više, u zavisnosti od izgleda i oblika - na primer velike-paradajz paprike su mesnatije i teže od drugih vrsta paprike.
Punjene paprike poređajte u dobro nauljenu tepsiju i ukoliko ste sačuvali njihove poklopčiće, stavite ih na njihovo mesto blago pritiskajući.
Pecite na 180 stepeni oko sat vremen ili dok se ne dobije prijatna boja, u nekom momentu možete da okrenete i zapečete s druge strane.
Paprike punjene sočivom i mlevenim mesom poslužite dok su tople i po želji dekorišite klasičnim mlečnim sosom od belog luka.
Prijatno!