Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Punjene Paprike»Paprike punjene sočivom i mlevenim mesom

Paprike punjene sočivom i mlevenim mesom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78616k965
Paprike punjene sočivom i mlevenim mesom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 9
30/11/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
6
"Paprike punjene sočivom i mlevenim mesom, ukusno jelo koje će obradovati celu porodicu"

Potrebni sastojci

  • paprike - 1 kg, one koje su odgovarajuće za punjenje
  • ulje - oko 60 ml
  • luk - 1 glavica
  • mleveno meso - 350 - 400 g
  • šargarepa - 1 komad
  • sočivo - 300 - 350 g
  • paradajz - 1 komad, srednji, dobro uzreo
  • biber - 2 prstohvata, sveže samleven
  • aleva paprika - 2 prstohvata
  • čubar - 1 i 1/2 supene kašike ili po ukusu, izdrobljen
  • crveno vino - 150 ml
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Kuvajte sočivo da bude skoro pa gotovo, treba da omekne, ali ipak blago da se hrska. Iscedite vodu, dodajte kašiku ulja, malo soli i promešajte.

Sitno iseckajte luk, a šargarepu i paradjaz izrendajte na fino rende.

Ulje zagrejte na umerenoj vatri i pržite luk 4-5 minuta. Dodajte šargarepu i paradajz sa prstohvatom soli i kuvajte dok tečnost iz paradajza ne ispari i sofrito ne ostane na masti.

Stavite mleveno meso, vino i začine, malo pojačajte vatru. Mešajte dok se ne raspadne, a alkohol ne ispari, i tada stavite sočivo, promešajte sa svim ostalim sastojcima. Možete da sipate i malo vode da smesa ne bi bila suva.

Očistite paprike od semena i drške skinite, operite ih i posolite iznutra. Napunite ih nadevom od mlevenog mesa i sočiva. Rekla sam 1 kg, ali moguće je da će vam biti dovoljno i manje ili više, u zavisnosti od izgleda i oblika - na primer velike-paradajz paprike su mesnatije i teže od drugih vrsta paprike.

Punjene paprike poređajte u dobro nauljenu tepsiju i ukoliko ste sačuvali njihove poklopčiće, stavite ih na njihovo mesto blago pritiskajući.

Pecite na 180 stepeni oko sat vremen ili dok se ne dobije prijatna boja, u nekom momentu možete da okrenete i zapečete s druge strane.

Paprike punjene sočivom i mlevenim mesom poslužite dok su tople i po želji dekorišite klasičnim mlečnim sosom od belog luka.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: