Način pripreme
Prvo operemo i očistimo dunje, male semenke ne bacamo, odvajamo ih sa strane, koristićemo ih kasnije.
Sečemo oprane i očišćene dunje na mnofo male kockice i stavljamo u jedan veliki pleh, odozgo sipamo šećer onoliko koliko ima dunja, izmerimo jednom posudom, kod mene su bile tri posude dunja i tri posude šećera - stavila sam odozgo i ostaila da odstoje jednu noć u frižideru.
Sledećeg dana uzimamo jedno šerpu sa dnom koje se ne lepi i sipamo dunje, koje su pustile sok u šerpu i dodajemo jednu šolju vode i jednu kesicu vanile.
Dolazi red na semenke, koje smo odvojili sa strane - u jednu čistu malu krpu ili gazu stavljamo semenke, zavežemo tako da se ne raspadne i stavljamo u šerpu - to daje crvenu boju slatkom.
Stavljamo na umerenu vatru i mešamo slatko od dunja, nakon jedan sat vadimo semenke iz slatkog i nakon oko sat vremena slatko bude gotovo - ukupno dva sata.
Punimo male, oprane i osušene tegle, dobro zatvaramo slatko od dunja, stavljamo poklopce i sterilizujemo (kuvamo) oko 15 minuta.