Zec sa lukom i vinom iz rerne

13/12/2019
"Krhka zečetina sa vinom se priprema sa vinom i merakom - tako smo mi čuli "
Priprema10 min.
Kuvanje140 min.
Ukupno150 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano500
  • Pregledi tokom meseca17
  • Pregledi tokom sedmice4
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • zec - 1 ceo, k očišćen
  • beli vino - 150 ml
  • soja sos - 100 ml
  • ulje - 50 ml
  • luk - 1 velika glavica
  • beli luk - 7 čenova
  • majčina dušica - 1 kašičica
  • origano - 1 kašičica
  • biber
  • aleva paprika - 2 supene kašike
  • brašno - 2 supene kašike
  • so
  • pivo - 200 ml
  • maslac - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Zeca dobro operemo. Isečemo na 2 dela po dužini.

Luk očistimo i isečemo na okrugle kriške. Ravnomerno rasporedimo po dnu dubokog pleha.

Zeca dobro posolimo sa svih strana i stavljamo na podlogu od luka.

Beli luk oljuštimo i isečemo na pola. Vrhom noža u zecu napravimo otvore u koje stavljamo komade belog luka.

U posudu sipamo vino i pivo. Dodajemo ulje i soja sos. Začinimo majčinom dušicom, origanom, biberom. Promešamo.

Dodajemo brašno i alevu papriku i dobro promešamo. Zeca prelivamo gotovom marinadom. Pleh uvijamo u foliju i ostavljamo u frižider na nekoliko sati da se ohladi.

Nakon toga ugrevamo rernu na 200 stepeni. Stavljamo zeca da se peče.

Kad provri, smanjujemo rernu na 170 stepeni. Pečemo zeca oko 2 sata.

Nakon toga skidamo foliju i zeca namažemo maslacem. Vraćamo u rernu da se peče. 2-3 puta zeca iz rerne prelivamo preostalom marinadom u plehu uz pomoć kašike.

Za oko 20 minuta zec je gotov. Dobijamo neverovatno ukusnog i sočnog zeca sa vinom iz rerne.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar