Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Zečetina»Dinstani zec»Zec sa lukom i vinom iz rerne

Zec sa lukom i vinom iz rerne

Viktoria KonstantinovaViktoria Konstantinova
Šef kuhinje
327931k
Zec sa lukom i vinom iz rerne
Fotografije: Viktoria Konstantinova
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
140 min.
Ukupno
150 min.
Porcije
4
"Krhka zečetina sa vinom se priprema sa vinom i merakom - tako smo mi čuli"

Potrebni sastojci

  • zec - 1 ceo, k očišćen
  • beli vino - 150 ml
  • soja sos - 100 ml
  • ulje - 50 ml
  • luk - 1 velika glavica
  • beli luk - 7 čenova
  • majčina dušica - 1 kašičica
  • origano - 1 kašičica
  • biber
  • aleva paprika - 2 supene kašike
  • brašno - 2 supene kašike
  • so
  • pivo - 200 ml
  • maslac - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Zeca dobro operemo. Isečemo na 2 dela po dužini.

Luk očistimo i isečemo na okrugle kriške. Ravnomerno rasporedimo po dnu dubokog pleha.

Zeca dobro posolimo sa svih strana i stavljamo na podlogu od luka.

Beli luk oljuštimo i isečemo na pola. Vrhom noža u zecu napravimo otvore u koje stavljamo komade belog luka.

U posudu sipamo vino i pivo. Dodajemo ulje i soja sos. Začinimo majčinom dušicom, origanom, biberom. Promešamo.

Dodajemo brašno i alevu papriku i dobro promešamo. Zeca prelivamo gotovom marinadom. Pleh uvijamo u foliju i ostavljamo u frižider na nekoliko sati da se ohladi.

Nakon toga ugrevamo rernu na 200 stepeni. Stavljamo zeca da se peče.

Kad provri, smanjujemo rernu na 170 stepeni. Pečemo zeca oko 2 sata.

Nakon toga skidamo foliju i zeca namažemo maslacem. Vraćamo u rernu da se peče. 2-3 puta zeca iz rerne prelivamo preostalom marinadom u plehu uz pomoć kašike.

Za oko 20 minuta zec je gotov. Dobijamo neverovatno ukusnog i sočnog zeca sa vinom iz rerne.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: