Način pripreme
Povrće se očisti. Krompir se seče na veće kocke, ostalo povrće, osim tikvice - na sitne kocke, pečurke - na kriške.
Na ringlu se stavlja šerpa sa 2 litra vode i soli. Dodaje se svo povrće osim tikvice. Nakon što omekša, dodaje se i tikvica narendan na krupno rende, sledi beli luk - na veoma tanke kriške. Kuva se još pet minuta dok se ne skuva i tikvica.
U tiganju se tope maslac i ulje. Dodaje se skrob i meša se energično, dok blago ne promeni svoju boju, sipa se u čorbu sa povrćem i vraća se na ringlu na oko 3-4 minuta. Dodaje se i biber. Sklanja se sa ringle.
U posudi se umuti žumance, kiselo mleko i topljeni sir. Dodaje se lagano u čorbu od povrća uz neprestano mešanje.
Servira se sa usitnjenom mirođijom.
Beleška: Raskošna čorba po ideji Rajne Ivanove, iz Da kuvamo kod kuće. Po receptu ide 7-8 čenova belog luka, to je velika količina za mene, zato sam dodala sam 2 čena i oseća se sasvim prijatno. Budući da je količina čorbe velika, mogu sastojci i da se prepolove.