Način pripreme
Oljuštite pečurke od kožice i iseckajte ih. Operite vrhove koprive hladnom vodom i ocedite.
Stavite na vatru šerpu s vodom da provri. Spustite u nju koprivu da se popari i izvadite u posudu sa hladnom vodom. Nakon toga istiskajte rukama.
U šerpi zagrejte 5-6 kašika ulja. Stavite iseckane pečurke na kocke da se zaprže oko 2 minuta. Dodajte isečen luk i šargarepu, narendanu na krupno rende. Promešajte s vremena na vreme oko 2-3 minuta.
Prelijte sa 2, 5 litra vode i ostavite da provri. Dodajte iseckanu koprivu i krompir, narendane na krupno rende. Pospite vegetom i dodajte so po ukusu.
Kuvajte još 15 minuta i dodajte oljušten i narendan paradajz. Ostavite da vri još 5 minuta. Pred kraj iseckajte 3-4 struka selena.
Umutite žumanca u posudici sa malo svežeg mleka. Sipajte u posudicu kašiku po kašiku vruće čorbe nakon toga sipajte u šerpu.
Biće još svežije ako serviramo sa kriškom limuna.