Način pripreme
Odvojimo belanca od žumanaca i stavimo ih u suvu krpu. Sipamo šećer u prahu i mutimo na sneg. Dodajemo prethodno prosejano brašno i orahe.
Kružnim, pažljivim pokretima da sačuvamo smesu da bude mekana, mešamo dok ne dobijemo gustu homogenu smesu. Podelimo smesu na 3 ili 4 dela po izboru (ja sam napravila 4 kore).
U kalup za tortu obložen papirom za pečenje ravnomerno rasporedimo nožem ili spatulom deo za koru. Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 12 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju.
Izvadimo gotovu koru, ostavljamo da se ohladi i pažljivo skidamo papir za pečenje. Čak i da polomite neku koru, neće biti problem, zalepiće se posle sa delovima krema.
Rastopimo čokoladu za krem na pari ili u mikrotalasnoj, pazite da ne izgori.
Ostavite da se ohladi, u međuvremenu umutite maskarpone sa šećerom. Dodajte u krem rastopljenu čokoladu. Lepo promešajte.
Poređajte tortu, na tacnu stavite prvu koru.
Namažite kremom, odozgo stavite sledeću koru i tako dok ne završite sa korama. Namažite tortu tankim slojem krema odozgo i sa strane. Ostavite tortu da se ohladi u frižideru na oko sat vremena.
Rastopite izlomljenu čokoladu i maslac u posudi na pari. Lepo promešajte i prelijte (namažite) Garaš tortu odozgo i sa strane. Pospite po ivicama kokosovim brašnom, obojenim u zeleno, šećerom ili mlevenim pistaćima.
Prečnik kalupa za tortu sa ivicama koje se skidaju 24 cm.