Način pripreme
Pastrmke očistite i operite. Skinite krljušt uz pomoć ljuštilice za povrće. Operite lepo, posolite i ostavite da se ocedi u đevrđiru.
Pravite dijagonalne proreze po koži pastrmke i u svaki prorez stavite malo soli, biber, kriški belog luka i krišku limuna, sok od limuna i maslinovo ulje. U unutrašnjiost ribe se pospe malo soli, bibera, soka od limuna i maslinovog ulja.
Namažite maslinovim uljem pleh i u njega stavite ribe. Sa strane stavite cele glavice belog lika, očićene samo spoljašnje listove, ceo čeri paradajz, krompir, oljušten i isečen na lepezu, izmđu krišaka ponovo stavite po krišku belog luka. Svo povrće posolite i prelijte sa malo maslinovog ulja. Ribe takođe prelijte maslinovo ulje.
Ceo pleh pokrijte duplim listom aluminijumske folije i pecite oko 25 minuta u ugrejanoj rerni na 180 stepeni na srednjoj rešetki sa uključenim ventilatorom.
Nakon toga pleh odvijte, sipajte pivo na dno i vratite na još 15 minuta u rernu dok pastrmka i sve u rerni ne uhvate lepu koricu.
Prijatno!