Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Piletina»Pečeno pile»Pečeno pile za Novu godinu

Pečeno pile za Novu godinu

ZoriZori
Guru
8932865k
Pečeno pile za Novu godinu
Fotografije: Zori
2 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
70 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
4
"Novogodišnja trpeza će dobiti sasvim drugačiji izgled ako servirate celo pečeno pile i odgovarajuće piće uz njega"

Potrebni sastojci

  • pile - 1, 6 kg (hladno)
  • miks bibera - 1/2 kašičice mleven (roze, beli, crni)
  • so - 1 kašičica
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • senf - 2 supene kašike
  • kari - 1/2 kašičice
  • dimljena aleva paprika - 2 kašičice
  • cimet - prstohvat
  • čili - po ukusu, krupnije samleven
  • jabuke - 5 - 6 komada, sitne
  • limun - 2 komada
  • beli luk - 6 glavica
  • đumbir - 1 malo parče (isečeno na slajs)
  • ruzmarin - 1 - 2 grančice
  • belo vino - 200 ml
  • maslac - isečen na komade
* merne jedinice

Način pripreme

Pile operite tekućom vodom i osušite.

Kožu pileta odlepite od strane leđa u pravcu vrata prema batacima i trtici, nakon toga okrenite pile i kožu odlepite na isti način od strane grudi.

U posudi pomešajte sastojke: miks bibera, so, maslinovo ulje, kari, senf, dimljenu alevu papriku, krupnije samleven čili (po želji) i prstohvat cimeta, prelitje sokom jednog limuna.

Lepo promešajte i smesom namažite pile unutra, ispod kože i spolja.

Pile ostavite bar na jedan sat na hladnom da se začini, nakon toga prebacite sa grudima na dole u glinenu đuvečaru ili drugu odgovarajuću posudu sa poklopcem.

Glavice belog luka oljuštite samo od spoljašnjih listova i isecite po sredini. Polovinu belog luka stavite u unutrašnjost pileta zajedno sa ruzmarinom, parčetom đumbira i celim opranim limunom, izbušenim nožem na nekoliko mesta.

Oko pileta stavite cele, neoljuštene jabuke, očišćene samo od drške i preostale polovine belog luka. Sipajte belo vino i preko pileta poređajtje komade maslaca.

Posudu poklopcite i stavite u donji deo rerne.

Rernu ugrejte na 180 stepeni i uključite ventilator i pecite pile oko sat, sa i nešto. Pred kraj pečenja otvorite posudu i vratite u rernu da dobijete apetitnu hrskavu koricu ovog rasnošnog pečenog pileta za Novu godinu.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: