Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Sarme»Sarme od kupusa sa belim sosom i zaprškom

Sarme od kupusa sa belim sosom i zaprškom

VILI-Violeta MatevaVILI-Violeta Mateva
Autor
2k4999k433
Sarme od kupusa sa belim sosom i zaprškom
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
2 / 3
20/12/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
8
"Ne znam šta ne volite kod zime. vodite kakve nam je sarme od kupusa sa belim sosom i zaprškom donela"

Potrebni sastojci

  • kiseli kupus - 15 - 20 listova
  • ulje - 1 šolja
  • pirinač - 1 šolja
  • mleveno meso - 200 g
  • luk - 1 glavica
  • majčina dušica - 1 kašika
  • aleva paprika - 1 kašika
  • biber
  • mlečni sos
  • bujon od povrća - 500 ml
  • kiselo mleko - 300 g
  • so - po ukusu
  • brašno - 2 kašike
  • maslac - 1 kašika
  • zaprška
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • ulje - 3 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

U šerpi se zagreva ulje, zaprži se sitno isečen luk, da omekša i dodaje se mleveno meso da se pretvori u mrvice. Dodaje se opran pirinač i meša se da postane staklast. Začinjava se solju, biberom i alevom paprikom, sipa se voda da prekrije sastojke i ostavljaju se na tihoj vatri da nabubri pirinač.

U svaki list kupusa (očišen od debelih žila) sipa se kašika nadeva i uvijaju se sarme.

Mogu da se poređaju u posudu za pečenje i da se ispeku u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40-50 minuta uz dodate dve šolje vode li podjednako soka od kupusa i vode. Mogu i u šerpi na ringli da se skuvaju poklopljene tanjirom.

Priprema se beli mlečni sos. Zagreva se 500 ml sosa pri kuvanju, ako nema toliko doliva se voda ili bujon. U kiselom mleku se umuti brašno i veliki prstohvat soli. Sipa se kutlača bujona i meša se dobro, posle se sve vraća u šerpu. Na kraju se dodaje i grudva maslaca da se istopi.

U malom tiganju se zagreva ulje i sklanja se sa ringle, dodaje se aleva paprika i meša se - zaprška je gotova.

Sarme od kupusa se serviraju sa mlečnim sosom i zaprškom.

Ukusno zimsko jelo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: