Način pripreme
U šerpi se zagreva ulje, zaprži se sitno isečen luk, da omekša i dodaje se mleveno meso da se pretvori u mrvice. Dodaje se opran pirinač i meša se da postane staklast. Začinjava se solju, biberom i alevom paprikom, sipa se voda da prekrije sastojke i ostavljaju se na tihoj vatri da nabubri pirinač.
U svaki list kupusa (očišen od debelih žila) sipa se kašika nadeva i uvijaju se sarme.
Mogu da se poređaju u posudu za pečenje i da se ispeku u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40-50 minuta uz dodate dve šolje vode li podjednako soka od kupusa i vode. Mogu i u šerpi na ringli da se skuvaju poklopljene tanjirom.
Priprema se beli mlečni sos. Zagreva se 500 ml sosa pri kuvanju, ako nema toliko doliva se voda ili bujon. U kiselom mleku se umuti brašno i veliki prstohvat soli. Sipa se kutlača bujona i meša se dobro, posle se sve vraća u šerpu. Na kraju se dodaje i grudva maslaca da se istopi.
U malom tiganju se zagreva ulje i sklanja se sa ringle, dodaje se aleva paprika i meša se - zaprška je gotova.
Sarme od kupusa se serviraju sa mlečnim sosom i zaprškom.
Ukusno zimsko jelo.