Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Sarme sa kiselim kupusom i sosom od belog luka

Sarme sa kiselim kupusom i sosom od belog luka

EmelEmel
Šegrt
15940
Sarme sa kiselim kupusom i sosom od belog luka
Fotografije: Gabriela
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
6
"Sarmice sa kiselim kupusom postaju još ukusnije kada ih prelijete pripremljenim sosom od belog luka"

Potrebni sastojci

  • kiseli kupus - 1 komad
  • luk - 1 glavica
  • pirinač - 1 šolja
  • topla voda - 1 šolja
  • so - 1 kašičica
  • biber - 1 kašičica
  • čubar - 1 kašičica
  • ulje - 100 ml
  • maslac - 50 g
  • kiselo mleko - 1 čaša
  • beli luk - 5 - 6 čenova
* merne jedinice

Način pripreme

Razdvoje se listovi kupusa, operu se, da ne budu mnogo kiseli i ostavljaju se da se ocede.

Za to vreme sečemo luk i operemo pirinač. Stavljamo na vatru ulje da se zagreje, dodajemo luk. Nakon što luk promeni svoju boju, dodajemo mu pirinal, zapržimo ga 2-3 minuta dodajemo toplu vodu i začine.

Ostavljamo da vri na tihoj vatri dok pirinač ne upije vodu. Čim pirinač upije vodu, sklanjamo sa vatre i ostavljamo da se ohladi. Ako su listovi veliki možemo da ih podelim na pola.

Uvijaju se sarme sa nadevom od pirinča i poređaju se u šerpu, dodajem im se maslac i voda (skoro da ih prekrije).

Odozgo se stavlja plitki tanjir i kuva se oko sat na laganoj vatri.

Nakon što se ohlade, pravi se sos od kiselog mleka i belog luka. Beli luk se istuca sa malo soli i dodaje mu se mleko.

Serviramo sarme ređajući ih u tanjir i posipamo kiselim mlekom i belim lukom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: