Tabule salata sa bulgurom

Mariola Pantelic
Mariola Pantelic
Početnik
26/12/2019
"Ovo je mnogo više od salate - ovo je poziv prijatelju, ovo je obećanje da će veče biti nezaboravno, ovo je pravi kulinarski praznik "
Priprema16 min.
Kuvanje8 min.
Ukupno24 min.
Porcije2
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano263
  • Pregledi tokom meseca7
  • Pregledi tokom sedmice3
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • bulgur - 200 g
  • maslinovo ulje - 25 g
  • so - 1 kašičica
  • voda - 200 ml
  • Biljke i arome
  • menta - 15 g, samo listovi + za ukras
  • peršun - 25 g, samo listovi
  • divlji luk - 10 g
  • beli luk - 2 čena (po želji)
  • sok od limuna - 1 kašika
  • Vinegret
  • limun - 1 komad, veliki, sok (oko 100 ml)
  • mladi luk - 250 g
  • paprika - 70 g, zelena + 120 g, crvena
  • paradajz - 2 komada
  • masline - 60 g (po želji), crne, bez koštica
  • kumin - 1/2 kašičice, mleveni
  • biber - 1/2 kašičice ili po ukusu, mleveni
  • so - 1 kašičica ili po ukusu
  • maslinovo ulje - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Za spremanje bulgura otkrila sam jedan način koji mi se lično mnogo dopada i podeliću ga sa vama. Umesto da ga obično poparite u vodi da nabubri, ja vam predlažem da probate ovo:

Sipate u naznačenu količinu 25 g aromatičnog maslinovog ulja, so i promešate, da ravnomerno upije svako zrno. Sipate 200 ml hladne vode i ostavite sa strane.

Nakon par minuta bulgur će upiti, ali biće još tvrd. Stavite ga na 6-8 minuta u uređaj za kuvanje na pari i biće savršen. Ako nemate takav uređaj druga varijanta je da prelijete sa malo vrele vode , da upije i nju.

Na taj način zrna će biti mnogo ukusnija i razdvojena jedno od drugog.

Za arome salati isecite na sitno lisitće peršuna i mente, oni treba obavezno da budu oprani i osušeni.

Dodajte beli luk, iseckan takođe na sitno, kao i divlji luk. Prelijte sa kašikom soka od limuna i ostavite sa strane.

Sledi red vinegreta za Tabule, za koji isečete na sitne kocke paprike, mladi luk, paradajz (preporučljivo bez semenki) i masline, ako ćete ih koristit.

Dodajte začine, so, maslinovo ulje i sok od limuna i promešajte.

U posudu sa bulgurom sipajte sve - vinegret i aromatičan prilog.

Promešajte salatu Tabule sa bulgurom i stavite u frižider da se ohladi, pre nego što servirate.

Prijatno!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar