Način pripreme
Palačinke:
Jaja i so se umute viljuškom, dodaje se istopljeni maslac. U porcijama se dodaje brašno, meša se žičanom mutilicom, može da se koristi i mikser. Dobija se gusto teže testo. Sveže mleko se dodaje odjednom i mućenje se nastavlja dok se ne dobije srednje gusto testo. Obavezno se procedi kroz cediljku.
U tiganj se dodaje malo parče maslaca, istopi se i suvišna masnoća se otklanja kuhinjskim ubrusom.
Sipa se kutlača testa za palačinke, peče se minut po strani. Ne peče se mnogo na tiganju jer će spremanje da se nastavi u rerni.
Gotove palačnike se pokrivaju aluminijumskom folojom, da ostanu tople. Ostavljaju se sa strane do korišćenja.
Nadev:
U posudi se viljuškom promeša sitan sir rikota, dodaje se poparen i isceđen spanać, narendan sir, mocarela na kocke, so i oraščić. Sve se meša. Ostavlja se sa strane.
Bešamel:
Bešamel treba da je ređi. U dobokoj posudi se istopi maslac. Odjednom se dodaje brašno, meša se oko minuta ili dok blago ne promeni svoju boju. Mleko se sipa u malim porcijama, nakon što ga upije smessa, sipa se nova porcija mleka i uvek uz neprestano mešanje žičanom mutilicom. Tako se nastavlja dok se ne dobije lep gladak sos i čim se na kraju pojave balončići sklanja se sa ringle. Dodaje se narendan muskatni oraščić i posipa se belim mlevenim biberom.
Na dno posude za pečenje se posipa 4/5 kašike bešamela. Raspoređuje se.
Preko svake palačinke se stavlja po jedna puna kašika smese a rikotom i spanaćem. Raspoređuje se. Uvijaju se kao paketići sa krajevima zatvorenim na unutra. Poređaju se u posudu za pečenje preko bešamela. Odozgo se preliva bešamelom. Posipa se narendanim parmezanom.
Slane palačinke se peku na 180 stepeni oko 30/35 minuta ili dok ne dobiju lepu zlatastu preplanulost.
Beleška: Za recept italijanske palačinke sa nadevom od rikote i spanaća (Italian Crespelle al Forno con Ricotta e spinaci) posuda za pečenje koju sam korisitla je za 6 poređanih palačinki. Bešamel za prelive sam podelila na dve porcije. Jednu posudu sa pokrila folijom za sveže čuvanje i stavila sam je u zamrzivač. Čuva se do 3 meseca.