Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Paradajz sos»Paradajz sos za picu ili testeninu

Paradajz sos za picu ili testeninu

Anna NeichevaAnna Neicheva
Početnik
2
Paradajz sos za picu ili testeninu
Fotografije: Ivana Mirković
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
135 min.
"Šta god da skuvate, uz ovaj veličanstveni sos ne može da ne ispadne sjajno"

Potrebni sastojci

  • paradajz - 4 kg
  • luk - 2 glavice
  • beli luk - 1 glavica
  • ulje - 150 ml
  • so - po ukusu (meni su otišle 3 kašike)
  • smeđi šećer - 2 - 3 kašike
  • sirće - 40 ml
  • origano - sušeni
  • biber - može i bosiljak, majčina dušica ili šta drugo volite
* merne jedinice

Način pripreme

Paradajz se dobro opere i iseče se na polovine. Nakon toga se očisti od belih delova.

Iskoristila sam mamin predlog i odsekla sam paradajz tako da ne prepolovim mesto gde je drška, već da ona ostane na jednoj strani paradajza.

Nakon toga se lako očisti samo jedan deo, pri čemu se ne troši vreme za čišćenje dve polovine.

Luk se seče na krupnije, beli luk takođe.

Ulje se zagreva u dosta velikoj šerpi.

U njoj se zaprže luk i beli luk, tek toliko da luk postane prozračan.

Dodaje se paradajz i meša se nekoliko puta, dok paradajz ne počne da pušta sok. Ostavlja se da se krčka na srednjoj vatri pod poklopcem dok ne pusti još tečnosti. Nakon toga poklopac se sklanja i kuvanje se nastavlja dok se tečnost ne redukuje i njen nivo ne spadne ispod paradajza.

Potrudite se da kuvate više da bi tečnost, koju je pustio paradajz, mogla da se skuva maksimalno.

Nakon pasiranja će biti lakš, jer kad se vrati na ringlu prskaće mnogo više.

U ovoj etapi smesa se dobro pasira i začinjava, pri čemu se dodaju so, šećer i sirće. Meša se i proba se. Dodaje se još soli ili šećera ako smatrate da ima potrebe.

Vraća se na ringlu na slabu temperaturu i meša se između 3 i 5 minuta. Proba se ponovo i dodaju se začini prema želji - ja sam dodala biber i origano. Kod kuće tako vole. Ali vi možete da stavite po vašem ukusu.

Gotov sos se puni u tegle ili flaše sa zatvaračem koje treba da budu dobro osušene.

Šerpa sa sosom je potrebno da stoji na ringli na veoma slaboj temperaturu - tek toliko da se sos krčka svo vreme, dok punite flaše. Punite jednu flašu, zatvorite poklopcem i odmah je okrećete poklopcem na dole. Tek nakon toga punite sledeću.

Flaše ili teglice je potrebno da stoje poklopcem na dole oko 20 minuta. Nakon toga se okreću nazad i ostavljaju se dok se potpuno ne ohlade. Stavljaju se na hladno.

I čekaju :)

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: