Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Pečena svinjetina»Božićna pečena svinjetina sa pečurkama

Božićna pečena svinjetina sa pečurkama

Božićna pečena svinjetina sa pečurkama
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
4
"Prema Darvinu, razlog za evoluciju svinja je upravo Božić i specijalno Božićna pečena svinjetina sa pečurkama"

Potrebni sastojci

  • svinjetina - 600 g
  • pečurke - 500 g, sveže
  • crni luk - 2 glavice
  • paprika - 1 komad, crvena
  • ulje - 5 - 6 kašika
  • so - po ukusu
  • biber
  • soja sos - 5 kašika
  • kumin - 1 kašičica
  • belo vino - 200 ml
  • čubar
  • origano
  • kisela pavlaka - 3 kašike
  • voda - 50 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Meso isecite na krupne komade, posolite ga i začinite ga biberom i kuminom. Ulje zagrejte u tiganju i pržite meso dok ne promeni boju u belu. Izvadite meso u tanjir. U istoj masnoći ispržite luk nasečen na rebarca i papriku na kockice dok ne omekšaju.

Dodajte i pešurke nasečene na listiće. Posolite, dodajte biber, čubar i origano. Dinstajte na kratko u poklopljenom tiganju i prebacite sve u pleh.

Rasporedite meso, a odozgo sipajte soja sos i dodajte čašu belog vina, ja koristim domaće vino.

Pleh zatvorite aluminijumskom folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 35 minuta. Izvadite i skinite foliju.

Umutite kiselu pavlaku sa malo vode i sipajte u pleh pa lagano promešajte viljuškom. Vratite u rernu na još 10 minuta da se zapeče.

Ako imate pavlaku za kuvanje, biće još ukusnije, ali ćete i uz pomoć kisele pavlake dobiti izuzetno ukusan sos od pavlake.

Poslužite pečenu svinjetinu sa pečurkama uz kolutove limuna. Veoma ukusno i praznično jelo!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: