Dinstana teletina na belgijski način

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
2k
42
273
09/01/2020
"Ukusna dinstana teletina, koju svako treba da proba u životu bar jednom... mada smo sigurni da će biti i drugog puta "
Priprema15 min.
Kuvanje100 min.
Ukupno115 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 822
  • Pregledi tokom meseca15
  • Pregledi tokom sedmice78
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • teletina - 800 - 900 g
  • tamno pivo - 660 ml (dve limenke)
  • crni luk - 1 glavica, 250 g
  • šargarepa - 1 komad
  • biber - 3 - 4 prstohvata
  • lovorov list - 1 komad
  • karamfilić - 2 cveta
  • muškatni oraščić - 1 prstohvat
  • đumbir - 1 prstohvat u prahu ili sveže narendan
  • cimet - 1 prstohvat
  • senf - 10 g
  • majčina dušica - 1 kašičica sušene ili 1 grančica sveže
  • smeđi šećer - 2 kašike
  • brašno - 20 g
  • paradajz pire - 3 - 4 kašike (po želji)
  • suvi hleb - 50 g (ili prezle)
  • maslinovo ulje - 40 g + za prženje mesa
  • maslac - 25 - 30 g
  • sirće - 1 kašika
  • peršun - za posipanje
  • so - po ukusu
* merne jedinice
Dinstana Teletina

Način pripreme

1. Nasecite teletinu na krupne komade i marinirajte ga maslinovim uljem, biberom posolite prstohvatom soli. Ostavite meso da se opusti na sobnoj temperaturi.

2. Iseckajte sitno glavicu luka i upržite je u preostalom maslinovom ulju i maslacu na slaboj vatri dok ne omekša.

3. Za to vreme ugrejte tiganj sa malo masnoće na jakoj vatri. Ispržite zalogaje teletine sa svih strana do zlatne boje i sipajte sirće. Promešajte dobro, kako bi se sokovi iz mesa pomešali sa kiselinom.

4. Kada luk omekša, dodajte brašno, pojačajte vatru i pržite ga oko minute. Dodajte meso i hleb (iskidan ili nasečen na kockice - ionako će se raspasti kada upije tečnost tokom kuvanja) i mešajte još minut, pa zatim sipajte pivo i kuvajte poklopljeno oko 20 minuta na umerenoj vatri.

5. nasecite šargarepu na kolutove i stavite je u jelo. Dodajte i sve ostale začine, senf i još malo bibera. Ako želite da jelo ima više sosa, dodajte i malo vode. Sada je trenutak da dodate paradajz pire, ako želite (nema ga u originalnom receptu). Dinstajte još oko sat vremena ili dok meso ne bude potpuno mekano. Poklopac šerpe treba da bude dobro zatvoren, a povremeno promešajte, kako jelo ne bi zagorelo.

6. Gotovu teletinu na belgijski način poslužite veoma toplu, pospite je sa malo svežeg peršuna i po želji uz prilog sa prženim krompirom.

Ovo je tradicionalni način na koji se dinstana teletina služi, a krompir možete i sami da pripremite po svom ukusu.

Aromatično i neverovatno ukusno!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar