Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Teletina»Dinstana Teletina»Dinstana teletina na baštovanski način

Dinstana teletina na baštovanski način

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78516k963
Dinstana teletina na baštovanski način
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 3
30/05/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
85 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
4
"Na baštenski način znači da je teletina strašno ukusna i treba odmah da je probate"

Potrebni sastojci

  • teleće meso - 600 g
  • krompir - 3 - 4 komada, srednji
  • šargarepa - 2 komada (oko 170 g)
  • luk - 1 glavica
  • praziluk - 1 struk
  • beli luk - 3 čena
  • paprika - 1 komad, suva, crvena
  • paradajz - 1 komad (ili 1 kašika, koncentrat)
  • teleći bujon - 450 ml
  • brašno - 1 kašika
  • lovorov list - 1 komad
  • karanfilić - 2 cvetića (začin)
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • biber - 2 prstohvata, sveže mleven
  • muskatni oraščić - 1 - 2 prstohvata, u prahu
  • vegeta - 1 kašika
  • so - po ukusu
  • ulje - 70 ml
  • crveno vino - 170 ml
* merne jedinice

Način pripreme

1. Potopite suvu papriku u vodu, da se hidrira. Za to vreme odvojte od žila i isecite na velike kocke teleće meso i uvaljate ga u biber i kašiku brašna.

2. Iseckajte luk, praziluk i beli luk na sitno (možete i da ih sameljete). Zapržite ih dok ne omekšaju u ulju na umerenoj vatri oko 8 minuta. Dodajte meso i kuvajte pod poklopcem 5-6 minuta uz mešanje s vremena na vreme. Ne pojačavajte vatru, da ne zagori brašno.

3.U dinstanu teletinu sipajte vino, bujon, prstohvat soli, lovorov lost i karanfilić.

Poklopite poklopcem šerpu i ostavite da se dinsta 30 minuta (temperatura da ne prelazi 90 stepeni).

4. Oštrim nožem istružite meso od hidrirane crvene paprike i ovu pastu dodajte jelu, zajedno sa narendanim paradajzom ili koncentratom paradajza i alevom paprikom.

5. Isecite na krupno krompir i šargarepe i takođe ih stavite u meso. Dolijte toplu vodu, toliko da prekriva sastojke dva prsta i ponovo ostavite da se dinsta oko 40-50 minuta ili dok meso potpuno ne omekša i povrće ne bude gotovo.

6. Nakon što sklonite s vatre ne sklanjajte poklopac šerpe 10 minuta, nakon toga servirajte jelo. Po želji možete da pospete iseckanim svežim peršunom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: