Način pripreme
Usitnite beli luk i iglice ruzmarina oštrim nožem.
Isecite svinjski kontrafile na komade. Začinite solju, mlevenim biberom i usitnjenim ruzmarinom i belim lukom.
Skuvajte šargarepe u posoljenoj vodi. Isecite pečurke na kriške i dinstajte ih pet-šest minuta u maslacu sa prstohvatom soli.
Isecite skuvane šargarepe na kocke. Pospite šargarepe i pečurke (ne sve) preko svinjskog filea i uvijte u rolat. Zavežite dobro meso kuhinjskim kanapom.
U šerpi zagrejte maslinovo ulje sa grančicom ruzmarina, 1-2 čena belog luka. Stavite meso i zapržite dok ne postane zlatasto sa svih strana. Tako ćete zapeći sokove i meso će ostato sočno.
Sipajte vino i sačekajte da ispari alkohol.
Prebacite rolat u duboku posudu za pečenje. Dodajte preostale pečurke i šargarepe. Sipajte sos u kome ste pržili meso. Sipajte topli bujon od povrća.
Stavite posudu za pečenje u rernu zagrejanu na 190 stepeni i pecite svinjski rolat oko sat vremena. Jednom kilogramu mesa potrebno je sat pečenja. S vremena na vreme otvarajte rernu i prelivajte sosom.
Izvadite ispečen slani rolat.
U šerpi zapržite kratko kašiku brašna. Sipajte sos od pečenja prazničnog svinjskog rolata i zgusnite.
Sklonite kanap i isecite rolat na debele parčiće. Poređajte ih u odgovarajući tanjir, prelijte sosom i pečurkama.
Servirajte sa salatom po želji!
Nek vam je slatko! Srećni praznici!