Način pripreme
Sitno isecite beli deo dva struka praziluka.
U tiganju ugrejte jednu šolju maslinovog ulja i stavite praziluk. Dodajte prstohvat soli, orstohvat šećera i 2-3 supene kašike vode.
Poklopite posudu, dinstajte dok ne omekša praziluk.
Dodajte masline i skinite posudu sa vatre. U plitku i široku šerpu sipajte oprani pirinač.
Pecite na suvom dok ne dobije braonkastu boju.
Mešajt da zrna ne zagore.
Kutlačom sipajte ugrejani bujon. Sačekajte dok pirinač ne upije tečnost i ponovo sipajte od bujona.
Kuvajte rižoto dok pirinač ne bude po vašoj želji. Ako želite al dente, obično 12-13 minuta je dovoljno.
Pre nego što skinete sa vatre dodajte praziluk i masline.
Skinite posudu sa vatre i pospite rendanim parmezanom. Mešajte dok se sir ne rastopi. Servirajte rižoto sa malsinama i prazilukom odmah.
Neka vam je slatko!
Napomena: Budite pažljivi sa solju! Parmezan i masline su slani!