Način pripreme
Badem najlakše možete da oljuštite kada ga potopite na 2-3 minuta u vrelu vodu. Nakon toga procedite vodu i uz lagani pritisak celog jezgra omotač će se odvojiti odmah. Osušite bademe na ubrusu oko 10 minuta.
Sameljite bademe u blenderu zajedno sa jednom kašikom šećera.
U posude odvojite žumanca od belanaca. U žumanca dodajte šećer i umutite ih mikserom u gust krem.
Umutite belanca sa prstohvatom soli dok ne pobele. U drugoj posudi stavite bademovo brašno, skrob (piše da se može koristiti pšenični skrob, ali je sa skrobom od krompira kolač mnogo ukusniji) i prašak za pecivo. Istopite i lagano prohladite maslac. Dodajte ga u tankom mlazu u umućena žumancaa.
Dodajte postepeno suvu smesu uz mešanje kašikom. Dodajte malo po malo belanca i mešajte dok se smesa ne ujednači.
Dodajte 3 kašike limončela za aromu i narendanu koru jednog limuna. Pokvasite i zatim iscedite parče papira za pečenje. Stavite ga u kalup prečnika 24 cm sa zidovima koji se odvajaju. Sipajte smesu u kalup i poravnajte je.
Pecite Kolač Kapreze sa limončelom na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni sa ventilatorom oko 30-35 minuta.
Pazite da se ne prepeče, unutrašnjost treba da ostane vlažna. Pospite gotov kolač šećerom u prahu i ohladite na rešetki.
Veoma, veoma ukusan kolač! Prijatno i slatko vam bilo!