Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Lisnato testo»Lisnati kolači»Kolač od lisnatog testa sa jabukama i čokoladom

Kolač od lisnatog testa sa jabukama i čokoladom

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5872012k
Kolač od lisnatog testa sa jabukama i čokoladom
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
4
"Uvek je prijatno kada vidimo recept za kolač, od srca vam preporučujemo ovaj sa jabukama i čokoladom, zato što je zadovoljstvo u malim stvarima, a deserti su jedna od njih"

Potrebni sastojci

  • lisnato testo - 1 okrugla kora oko 230 g
  • jabuke - 500 g
  • sveže mleko - 100 ml
  • šećer - 130 g
  • sok od pomorandže - od 1 pomorandže
  • cimet - 1 štapić
  • skrob - 2 kašičice
  • za dekoraciju
  • crna čokolada - 100 g
  • bademi - 20 g, karamelizovani
* merne jedinice

Način pripreme

U kalup od 24 cm sa pokretnim prstenom stavite papir za pečenje. Preko stavite lisnato testo, ostavite visoku ivicu i od njega napravite lepe talase kao od platna. Izbušite dno viljuškom.

Namažite lisnato testo svežim mlekom i pospite sa 30 g šećera. Stavite pleh u rernu i pecite na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni oko 15 minuta. Izvadite iz rerne, izvadite iz kalupa, ostavite da se ohladi kora za tortu ili kolač od lisnatog testa.

Oljuštite i isecite jabuke na male komade. Stavite ih u šerpu, dodajte preostalih 100 g šećera, sok jedne pomorandže i štapiće cimeta. Kuvajte na umerneoj vatri oko 10 minuta.

Skinite posudu sa vatre i sipajte sveže mleko, pomešano sa malo skroba. Vratite ponovo na vatru, promešajte i kuvajte još 2-3 minuta dok se skrob ne zgusne. Ostavite nadev od jabuka da se ohladi, sipajte u koru od lisnatog testa i poravnajte.

Rastopite čokoladu na pari. Kašikom sipajte preko jabuka. Nije potrebno da potpuno pokrijete. Rastopite 50 g šećra dok ne dobijete svetao karamel. Stavite bademe i promešajte.

Sipajte karamel na list papira za pečenje. Sačekajte da se ohladi i izlomite. Pospite preko čokolade. Na kraju pospite malo šećera i isecite!

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: