Način pripreme
Izvadite kravlji maslac iz frižidra i isecite u posudi na male komade. Ostavite na sobnoj temperaturi dok ne omekša.
Dodajte polovinu šećera, jaje, mlevene bademe, brašno i prašak za pecivo. Zamesite meko testo koje se ne lepi.
Operite i oljuštite jabuke. Očistite ih od semenki i izrendajte. Dodajte cimet i kardamon (prethodno izgnječen drvenim čekićem).
U kalupu sa dnom koji se otvara stavite polovinu od testa. Rasporedite ravnomerno po dnu.
Stavite jabuke, začine i preostali deo šećera. Stavite odozgo drugu polovinu od testa, ponovo ravnomerno rasporedite.
Pecite kolač od jabuka u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.
Izvadite, ostavite kolač da se ohladi i pospite šećerom u prahu.
Švedski kolač od jabuka sa bademima i kardamonom je gotov!