Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Lazanja»Lazanja sa tikvicama i pilećim fileom

Lazanja sa tikvicama i pilećim fileom

Potrebitel#240543Potrebitel#240543
Pomoćnik kuvara
1881383
Lazanja sa tikvicama i pilećim fileom
Fotografije: Potrebitel#240543
1 / 5
11/02/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
8
"Gledajući ovu lazanju sa piletinom i tikvicama smo zaboravili na svakakve dijete i ograničenja"

Potrebni sastojci

  • kore za lazanju - 1 pakovanje /500 g/
  • sveže mleko - 1, 5 l
  • kravlji maslac - 120 g
  • brašno - 120 g
  • tikvice - 2 komada
  • pileći file - 300 g
  • mleveno meso - 400 g, svinjsko, teleće
  • paradajz - 4 komada /ili iz konzerve 500 g/
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 2 - 3 čena
  • mirođija - 1 veza
  • kari
  • bosiljak
  • čubar
  • biber
  • so
  • kačkavalj - 300 g
* merne jedinice

Način pripreme

Počinjemo sa pripremom glavnog sosa.

U dubokoj posudi rastopimo maslac i dodajemo brašno. Propržimo 2-3 minuta, ne više. Polako sipamo sveže mleko, koje treba da bude hladno, mešamo intenzivno dugom žicom. Radi se na jakoj vatri da dobijemo gladak i sjajan sos. Kad se zgusne, približno nakon 7-8 minuta skidamo sa vatre. Posolimo. Ovaj sos se zove bešamel i široko je rasporstranjen u kuliranstvu. Prilikom kuvanja u kombinaciji ne ostavlja u sneci mirise i ukus drugih sastojaka.

Nastavljamo sa pripremom nadeva za lazanju.

U šerpu sa vrelom vodom potapamo oprane cele tikvice na 5 minuta. Ostavljamo da se ohlade i isečemo na krugove. Isečemo vezu oprane mirođije u posudu. To će biti jedan red lazanje.

Na drugi red ćemo ređati pileći file. Pripremamo nadev od njega i počinjemo da pržimo piletinu, sitno isečemo. Po želji, možemo koristiti file od bataka bez kože ili gotov dimljeni file. Nakon desetak minuta u meso dodajemo iseckani beli luk, so i kari po ukusu. Dimljeno meso, iseckano, okrećemo 2-3 puta u ugrejanom ulju sa belim lukom i karijem /nije potrebno soliti/.

I ovaj put skidamo sa vatre i pripremamo treći nadev.

U drugoj poudi propržimo iseckanu glavicu luka. Nakon 2-3 minuta dodajemo mleveno meso, pomešano sa malo vode /tako ne ostaju velike grudvice/. Nakon 10 monuta voda će ispariti i dodajemo konzervu paradajza. Posipamo bosiljkom, čubrom, solju i mlevenim biberom. Ostavljamo da se krčka 15 minuta. Po želji dodajemo dve vrste nadeva, ali onda treba da povećamo količinu sastojaka: 4 tikvice ili 600 g pilećeg filea, ili možmo ređati i tikvice i piletinu na svakom redu... stvar ukusa.

Uključujemo rernu na 170 stepeni.

Odavde pa nadalje se sastavlja lazanja sa piletinom.

Ipak treba da imamo u vidu sledeće:

- Prvo, pre nego što počnemo da ređamo kore u odabrani pleh, sipamo 2-3 kutlače bešamela;

- Drugo, red ređanja kora je dobro da promenimo, da bi lazanja ostala kompaktna prilikom sečenja i serviranja;

- Treće, da ne ravnamo ivice lazanje - smese svuda ravnomerno rasporedimo da ne bude izvijen srednji deo i ilice da ne budu slepljene.

I tako... poređamo posude sa nadevima blizu pleha. Dno pleha pospemo slojem bešamela i poređamo prvi red kora s leva na desno.

Poređamo tikvice, isečene na krugove. Posipamo pripemljenom mirođijom, Prelivamo sa 3 kutlače bešamela i ređamo drugi red kora s desna na levo. U kraj pleha kore ne preklapamo, nego lomimo onoliko koliko je mesta ostalo za pokrivanje u njoj.

Odozgo rasporedimo sadržaj posude sa pilećim fileom, a preko 2-3 kutlače sosa bešamel. Kutlača koju koristim je 120 ml, želim to da napomenem. Poređamo novi red kora. Sada je red odozgo na dole, kore lomimo onoliko koliko je potrebno za širinu po ivicama pleha. Tako ravnomerno rasporedimo mesta da se povežu kore u slojevima.

Poređamo celu smesu sa mlevenim mesom i sosom od paradajza. Poređamo poslednji red kora i sipamo preko sve ostalo iz šerpe sa bešamel sosom.

Pokrivamo precizno cleu površinu i pečemo 50 minuta u sredini rerne.

Nakon što prođe vreme, renru isključujemo.

Lazanju sa tikvicama i pilećim fileom pokrivamo bogatno prethodno izrendanim kačkavaljem i pleh vraćamo u toplu rernu na 10 minuta da se kačkavalj rastopi, ne treba da se prepeče.

Možemo ukrasiti paradajz sosom, sosom od majoneza ili kečapom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: