Način pripreme
1. Skuvaje krompir da bude polugotov u posoljenoj vodi, nemojte ga ljuštiti. Zavisi od veličine, ali 15 minuta bi trebalo da bude dovoljno, zato što im posle predstoji termička obrada.
Kad bude gotov, ostavite da se ohladi, prepolovite oštrim nožem, izvadite unutrašnjost, da biste mogli da ih napunite nadevom.
2. Iseckajte luk i propržite u delu maslinovog ulja sa malo soli dok ne omekša. Dodajte mleveno meso i paradajz pire, zajedno sa začinima. Mešajte dok se ne zgusne i dok tečnost ne ispari iz pirea. Možete probati i dodati još začina i so po ukusu.
3. Sa ovim nadevom napunite krompir, prethodno ga namažite maslinovim uljem i pospite sa malo soli. Obilno pospite rendanim ementalerom i uvijte svaku polovinu krompira u aluminijumsku foliju. Tako će se lepo dinstati i svi mirisi će se sačuvati, a krompir i nadev će ostati mekani i sočni.
4. Poređajte u pleh i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.
Probajte da li je punjeni krompir potpuno omekšao, probodite jedan viljuškom. Ako je potrebno, pecite još nekoliko minuta.
Servirajte tople sa omiljenom salatom.
Prijatno!