Način pripreme
1. Rastvorite med i kvasac u blago zagrejanoj vodi i promešajte. Ostavite da naraste 5 minuta.
2. Prosejte brašno, pomešajte sa solju i napravite udubljenje, u koje sipate narasli kvasac, malo ulja i suncokretove semenke - iseckane.
3. Zamesite meko i dobro hidrirano testo. U početku će se lepiti jer ima više vode, ali pri dužem mešenjeu, bar 5 minuta, dobiće elastičnost. Namažite ruke da predupredite lepljenje ili koristite mikser sa nastavcima za testo (u tom slučaju mesite samo 3-4 minuta). Ako je potrebno dodajte i malo brašna, ali ne preterujte.
4. Oformite izduženi hlepčić i stavite ga u namazan visoki kalup od standardnih za tortu pravougaonog oblika.
Ostavite hleb da raste i naraste 40-50 minuta.
5. Pospite hleb sa još suncokretovih semenki i malo brašna i gurnite u rernu zagrejanu na 180 stepeni na 25 minuta ili dok korica ne dobije zlatastu preplanulost.
6. Izvadite iz kalupa beli hleb sa semenkama suncokreta, stavite da se ohladi na rešetki i isecite na vašoj trpezi.
Prijatno!