Način pripreme
Paradajz sos
U šerpi se zagreva maslinovo ulje i dodaje se čen belog luka u tankim kriškama. Zaprži se kratko, tek toliko da pusti aromu i da je blago zlatst. Dodaje se paradajz, šaragrepa na parčiće, paradajz pire, šećer. so i biber po ukusu. Skuva se na umerenoj temperaturi do srednje gustine. Odstrane se parčići šargarepe, ali se čuvaju, jer će se dodati u nadev.
Sos Bolonjeze
Usitni se glavica luka i zaprži se u 3 kašike maslinovog ulja dok ne omekša. Dodaje se mleveno meso u razmrvi se viljuškom dok se ne pretvori u mrvice. Dodaju se parčići šargarepe i viljuškom se izgnječe. Sipa se vino, čeka se 30 sekundi da ispari alkohol, dodaju se cimet, so, biber i 150 ml gotovog sosa od paradajza. Sipa se prstohvat origana, majčina dušica, dodaju ze ružice karanfilića i lovorov list.
Dodaje se i 100 ml vode. Poklapa se šerpa i ostavlja se da se smesa krčka sat vremena, da ostane samo na masnoći i da se potpuno zgusne. Sklanja se sa ringle u dodaje se 100 g narendanog sira.
Sos Bešamel
On treba da bude ređi nego inače. U masnoći od maslinovog ulja i maslaca se zaprže kašike brašna 30-40 sekundi, teko toliko da prašno promeni boju. Lagano počinje da se dodaje mleko uz neprestano mešanje
Nakon što se upila sva tečnost, dodaje se nova porcija mleka i tako dok se ne potroši mleko. Dobija se gladak sos. Dodaje se narendan muskatni oraščić, so i mleveni biber.
U mleveno meso se dodaje 5, 6 kašika bešamela, promeša se. Ovom smesom se pune kaneloni, koji nisu prethodno skuva i, sirovi su, to poslednje je važno i interesantno u ovom receptu. Kada su kaneloni blanširani nakon toga ih je mnogo teško napuniti, zato se radi brzo da se ne slepe, i istovremeno domaćica neprijatno izgori prste. Da lakše napunim koristila sam špric, ali može da se koristi i kašičica, ali je tako punjenje sporije.
U posudu u kojoj će se peći kaneloni, na dno se sipa 5-6 kašika bešamela. Rasporede se po njenom dnu.
Napunjeni kaneloni se poređaju u posudu za pečenje gusto i prekrivaju se preostalim bešamel sosom, a preostali paradajz se kašikom razbaca odozgo i ne raspoređuje se. Dodaje se oko 70 ml vode, da testenina može bolje da omekša tokom pečenja.
Pokriva se aluminijumskom folijom i peče se na 200 stepeni oko 35-40 minuta. Sklanja se folija i posipa se preostalim narendanim sirom. Dopeče se dok ne postane zlatasto. Izvadi se iz rerne i posipa se usitnjenim bosiljkom.