Način pripreme
Hleb se zamesi pomoću miksera sa nastavcima za mešenje testa jer testo treba da ostane mekše i ručno bi bilo teško da se radi sa njim.
Ako nemate pirinčano brašno možete da sameljete u blenderu visoke jačine ili u mlinu za kafu. Za ovaj hleb sam koristila i malo brašna od braon/integralnog pirinča koje sam samlela, ali može i potpuno od belog pirinča.
Osim kvasca koristimo i prašak za pecivi, što je čudno, ali tako je po originalnom receptu Thermomix, koji sam adaptirala i neverovatno je uspešan.
Tehnologija je sledeća:
1. 200 ml mleka se pomeša sa maslinovim uljem i zagreva se na umerenoj vatri do 80-90 stepeni. Tečnost se sipa u posudu miksera i u njoj se proseje veći deo pirinčanog brašna. Meša se u kašicu 10 minuta sa nastavcima za testo.
2. Za to vreme se rastvara kvasac u blago zagrejanom preostalo mleku zajedno sa šećerom. Ostavlja se da naraste i sipa se u prvo testo. Postepeno se dodaje jaje (umućeno), so, sirće i preostalo pirinčano brašno sa kukuruznim.
Mešanje/mešenje se nastavlja još 4-5 minuta, a pred kraj se posipa i prašak za pecivo i još brašna, ako je neophodno, dok se ne formira gusta kaša ili meko testo.
3. Testo se sipa u namazan pravougaoni kalup, približnih razmera 13/25 i ostavlja se na toplom da udvostruči svoj obim 30-40 minuta.
4. Stavlja se u rernu zagrejanu na 200 stepeni oko 30 minuta ili dok ne dobije zlatastu koricu. Poslednjih 10 minuta rerna se smanjuje do 180 stepeni.
5. Hlepčić se ohladi na rešetki i tada se iseče.
Prijatno!