Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Rižoto»Rižoto sa piletinom i brokolijem

Rižoto sa piletinom i brokolijem

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k898
Rižoto sa piletinom i brokolijem
Fotografije: Yordanka Kovacheva
5 / 6
24/02/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
2
"A dan bi bio još divniji ako bi nas neko pozvao da probamo ovaj rižoto"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 160 g, arborio
  • pileće meso - 200 g, grudi
  • brokoli - 180 g
  • parmezan - 40 g
  • maslinovo ulje - 40 g
  • luk - 2 struka, mladi
  • beli luk - 1 čen
  • belo vino - 90 ml
  • so - po ukusu
  • biber - za posipanje
  • bosiljak - sveži listovi, za posipanje
  • maslac - 10 - 15 g
* merne jedinice

Način pripreme

1. Stavite na ringlu vodu sa malo soli. Kada provri ubacite unutra pileće meso, isečeno na krupne parčiće. Nakon 3-4 minuta (ako su parčići piletine mnogo debeli, može i malo više) dodajte i brokoli iskidan na ružice i bez tvrdih panjića.

Kuvajte 5 minuta i sklonite sa vatre.

2. Rešetkastom kašikom izvadite meso i povrće i iseckajte ih na parčiće - pile na krupne kocke, a brokoli na sitno. Bujon vratite na ringlu na minimalnu temperaturu, da se održava topao do trenutka korišćenja.

3. Iseckajte mladi luk, ne stavljajući sve zelene delove. Isecite na sitno i beli luk i zapržite ih u maslinovom ulju 3-4 minuta na umerenoj vatri.

4. Stavite pirinač i zapržite i njega dva minuta mešajući.

5. Sipajte vino i nastavite mešanje još minut, nakon toga počnite da sipate bujon u 2-3 porcije. Dok se jedna porcija ne upije ne stavljajte sledeću i ne prestajte da mešte da se dobro oslobodi skrob i da rižoto postane kremast. Ukupna količina bujona treba da je oko 600 ml, a vreme kuvanja je 14-15 minuta ili dok pirinač ne nabubri i ne postane krhak, ali zrnca su cela i odvojena jedna od drugog, ne prekuvana.

5. Stavite maslac i parmezan, piletinu i brokoli i kuvajte još minut-dva.

7. Servirajte rižoto sa piletinom i brokolijem odmah, posut sa još parmezana po želji, svežeg seckanog bosiljka i mlevenog bibera.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: