Jagnjeći batak sa krompirom i maslinama

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
9k
96
593
25/02/2020
"Interesantan, ukusan i veoma aromatičan recept za jagnjetinu - samo za ljubitelje dobre hrane "
Priprema25 min.
Kuvanje180 min.
Ukupno205 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano161
  • Pregledi tokom meseca19
  • Pregledi tokom sedmice3
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • jagnjeći but - 1 komad (1, 2 kg)
  • krompir - 3 komada, veliki/srednji
  • masline - 120 g, crne
  • beli luk - 5 - 6 čenova
  • menta - 1 šaka, sveži listovi
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • nana - po ukusu
  • biber - po ukusu
  • belo vino - 200 ml
  • sok od limuna - od 1/2 citrusa
  • maslinovo ulje - 50 - 60 ml
  • maslac - 50 g
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Operite i osušite jagnjeći but, po želji napravite poprečne proreze po površini sa obe strane.

Natrljajte ga dobro nanom, biberom, solju i iseckanom svežom mentom. Prelijte smesom od vina, maslinovog ulja, soka od limuna, malo soli i vodice.

2. Pokrijte posudu za pečenje aluminijumskom folijom i stavite u zagrejanu rernu na 220 stepeni oko 25-30 minuta, nakon toga smanjite stepena na 180, okrenite batak i pecite 2 sata.

3. Pre nego što istekne vreme spremite krompiriće, tako što ih sečete na krupno, a beli luk oljuštite i isecite na kriške.

4. Izvadite posudu iz rerne i rasporedite oko bataka krompir, pomešan sa maslinama i deo belog luka i maslaca. Preostali beli luk i maslac stavite odozgo ili u procepe jagnjetine.

Pospite sa još soli i aleve paprike, ako je tečnost uvrela sipajte malo vode i ponovo uvijte u stavite u rernu pojačanu na 200 stepeni. Pecite tako 15 minuta, sklonite foliju i dopecite dok ne bude zlatasto još oko 15 minuta.

5. Gotovo jelo pokrijte 10 minuta pre nego što servirate na vašu trpezu.

Prijatno.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar