Način pripreme
1. Skuvajte karfiol, iskidan na ružice, u blago posoljenoj vodi 10 minuta. Ostavite da se ocedi.
2. U blender ili multipraktik stavite namrvljen suvi hleb, beli luk, sir i peršun. Sameljite sve na maksimalnoj brzini. U slučaju da nemate takav uređaj koristite prezle umesto suvog hleba, sir mančego i beli luk narendajte na fino rende, a peršun iseckajte na sitno.
3. U smesu razbijte jedno jaje, sipajte oceđen i prohlađen karfiol, so i ponovo uključite na srednju do visoku brzinu da se promeša i da se karfiol takođe samelje. Druga varijanta je da ga izgnječite, ali za njega treba da je više skuvan, odnosno da bude mekši.
4. Od dobijene smese oblikujte loptice, a nakon svake kvasite ruke, jer smesa nije mnogo gusta.
5. Uvaljajte svaku u jaje i prezle i spljeskajte u obliku ćuftice.
Ispržite dok ne postane zlatasto u zagrejanom ulju. Ja ove ćuftice pržim na jednom stepenu ispod maksimalne temperature. Da je mnogo niska napili bi se sa mnogo masnoće, a da je previše visoka postojala bi opasnost da zagore.
6. Izvadite na kuhinjsku upijajuću hartiju. Servirajte tople sa zelenom salatom po izboru.
Prijatno!