Sarajevske tulumbe

25/02/2020
"Tulumbice su bile deo našeg detinjstva, a ako to važi i za vas vas, predlažemo vam jedan savršen recept za sarajevske tulumbice "
Priprema40 min.
Kuvanje60 min.
Ukupno100 min.
Porcije8
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano677
  • Pregledi tokom meseca5
  • Pregledi tokom sedmice2
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada
  • brašno - 2 vinske čaše
  • maslac - 4 supene kašike
  • voda - 2 vinske čaše
  • kukuruzni skrob - 2 supene kašike
  • griz - 6 supenih kašika
  • so - 2 prstohvata
  • Za sirup
  • voda - 4 vinske čaše
  • šećer - 3 vinske čaše
  • sok od limuna - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo počinjemo sa sirupom - u jednu malu šerpu stavljamo 4 čaše vode i 3 čaše šećera i ostavljamo na ringli da provri, nakon otprilike 15 minuta, sirup je počeo da vri i unutra stavljamo 1 supenu kašiku limunovog soka i ostavljamo još 2-3 minute da se malo krčka. Odvajamo sa strane da se ohladi. Kada se ohladi, ostavljamo ga u frižideru da se u potpunosti zgusti, kako bi posle bio gotov.

U šerpu sipamo vodu, maslac, so i ostavljamo da provri. Kada provri, unutra u vodu prosejemo brašno, mešajući veoma brzo.

Nakon otprilike pet minuta se formira kuvano testo, sklanjamo šerpu sa strane i ostavljamo da se ohladi.

Nakon otprilike 15-20 minuta, kada se već kuvano testo ohladilo, unutra dodajemo 6 supenih kašika griza, 2 supene kašike kukuruznog skroba i mešamo, posle počinjemo da razbijamo jaja jedno po jedno unutra, razbijemo jedno, pa lepo promešamo, zatim to ponavljamo sa drugim jajetom. Dok ne nestanu sva četiri jaja ponavljamo tu proceduri.

Kada je smesa već gotova, stavljamo je u špric ta tortu.

Uzimamo duboki tiganj i unutra sipamo ulje, nakon čega uz pomoć jednih makaza počinjemo da istiskujemo tulumbe unutra u ulje - najvažnija stvar jeste da pazimo da ulje ne bude vruće, tj. tulumbe istiskujemo u hladno ulje i počinjemo da pržimo.

Gotove sarajevske tulumbe stavljamo u sirup, mešamo jednu, dve minute i vadimo ih u jednu tepsiju. Kada smo sve tulumbe potopili u sirup, tepsiju stavljamo u frižider, da se malo ohlade i da budu spremne za posluživanje.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar